Jorunn ble inspirert av oldemors historie

Kjære gode lesere!

Samtidig som siste bok i Soloppgang kommer i salg, lanseres min nye serie, Mellom himmel og jord. Der møter du Alva og hennes far, som bor på en liten gård på Namnå i Hedmark.

Alva er en lykkelig pike, men lengter etter sin ungdomskjæreste. Faren Mattis er smed, og en dag dukker en gammel klassekamerat av faren opp på gården. Alva liker han ikke og får sjokk da faren går med på et tilbud som vil få store følger for Alva. Vi blir også kjent med Johanna, som er datteren farens klassekamerat. Johanna er en livlig pike og en drømmer.

Størstedelen av historien er oppdiktet, men jeg har også latt meg inspirere av oldemoren min. Hun fortalte meg mye fra sitt eget og familiens liv, og jeg har alltid vært fascinert av det hun fortalte.

Oldemor ble født i 1892, og hennes barndomshjem står fortsatt på Namnå. En dag jeg besøkte det gamle huset, så jeg for meg Alva der, og historien vokste seg frem.

Oldemors barndomshjem

Mystikk i Finnskogen

I serien er vi innom flere steder i Hedmark, blant annet Namnå, Kirkenær, Grinder og Tjura. Vi er også innom Finnskogen, hvor jeg har hytte.

Hytta er bygget på et gammelt svedjebruk, som skogfinnene dyrket, og det var bosetninger her i gammel tid. Det er vilt og vakkert, men det er «tusser» på hytta. Regelmessig hører jeg spedbarnsgråt, og en gutt med sixpence og vadmelsklær liker seg i et av soverommene. Ofte banker det hardt i veggene.

Jeg liker mystikken på Finnskogen, og overtro har jeg fått inn med morsmelken. Min oldemor var synsk og hadde «vardøger». Hun kom alltid cirka ti minutter før hun fysisk kom. Vi hørte henne alltid, men hun var ikke der.

For meg er det helt naturlig å bruke det overnaturlige når jeg skriver, det ligger til familien. Så det er både synskhet, mystikk og magi i mine bøker.

God jul og godt nytt år

Jeg ønsker dere god leseglede, og jeg håper dere vil kose dere når dere leser Mellom himmel og jord. Jeg har blitt veldig glad i Alva og Johanna – kanskje du også blir det? De kommer fra to forskjellige verdener, men blir gode venninner og utfyller hverandre godt.

Og så vil jeg ønske dere en riktig god jul og et godt nyttår! Selv skal jeg feire julaften hos min eldste sønn, mens romjulen blir på Finnskogen. Det har blitt en fin tradisjon.

Klem fra Jorunn ❤️