Martine skal også på feriekoloni i sommer!

I dag har vi snakket med Martine Strømnes om hva hun skal gjøre i sommer! Forfatteren av Feriekolonien trives aller best på «feriekoloni» hos mor og far, men drømmer også om å reise til et gammeldags badehotell i Danmark. 

Hei, Martine! Hva skal du gjøre i sommer? 

I sommer skal jeg nyte lange, lyse netter på balkongen, som heldigvis er innglasset for å beskytte mot vinden her i Bodø. Vi skal på norgesferie med bobilen vi har vært så heldige å få låne av svigers. Ellers skal jeg på besøk til mine foreldre som bor på landet litt utenfor Narvik. Det er min feriekoloni – det er der jeg sover aller best og mamma lager alltid nydelig mat. Fryseren er som regel fylt opp med hjemmebakst – og det som ikke blir spist, får bli med meg hjem igjen. 🙂

Hos mamma og pappa

Jeg håper også å få tid til å gå på museer og kafeer, spise masse god mat og nyte livet.

Jeg er ikke noe særlig på å sole meg – med rødt hår, lys hud og fregner blir jeg aldri annet enn rød uansett. Derfor er det faktor 50 og solhatt som gjelder for meg. 🙂

Klarer du å legge vekk skrivepennen om sommeren?

Nei, skrivingen er med overalt, og jeg jobber omtrent som på resten av året. Om sommeren, og spesielt i ferien, er det imidlertid ekstra kjekt å kunne jobbe på andre måter enn foran datamaskinen. Noen ganger kommer de gode ideene mens jeg går tur med musikk på øret, eller når jeg sitter og kludrer i en notatbok. Å kunne flytte jobben med seg overalt er noe av det beste med å være forfatter.

Hva er det beste med den norske sommeren?

Det beste med den norske sommeren, i alle fall her i nord, er hvor utrolig glade nordmenn blir når det er ordentlig finvær. Man slipper nærmest alt man har i hendene, kommer seg i sommertøyet og griller og hygger seg. Finværet blir skikkelig satt pris på og man husker de fine sommerdagene lenge etterpå. Jeg elsker midnattssolen og sover helst med gardinene åpne hele sommeren.

Hvilken norsk by er best på sommeren?

Jeg tilbringer helst sommeren på landet, men i år kommer vi til å være en del i byen vi nylig har flyttet til, nemlig Bodø. Vi har pleid å besøke Bodø noen dager hver sommer og har alltid hatt det hyggelig når vi har vært her, men denne sommeren skal vi kose oss ekstra mye med å utforske byens kafeer og restauranter og dra på fot- og sykkelturer i vårt nye nærområde. Så det må nok bli Bodø.

Tenk deg at du fikk invitere tre kjente personer, levende eller døde, på en sommerutflukt. Hvem tar du med og hvor drar dere?

Arve Opsahl, Edvard Munch og Queen Elisabeth II. Jeg tror nok jeg måtte ha tatt sommerutflukt med en og en, for det ville nok vært en temmelig brokete forsamling. 🙂

Arve Opsahl – Han har beundret helt siden jeg så Olsenbanden for første gang som fireåring, og jeg har så mange spørsmål jeg kunne stilt om hans lange liv som skuespiller. Han ville jeg invitert til grilling på hytta.

Edvard Munch – Vi skulle ha dratt på utflukt til Åsgårdstrand, et av stedene hvor han eide hus og malte mange av sine sommermotiver. Der skulle vi ha spist god mat og drukket vin, og etterpå skulle vi ha spasert langs stranden. Jeg hadde nok heller ikke sagt nei om han ville male meg.

Queen Elizabeth II – Vi ville selvfølgelig ha reist ut på den engelske landsbygda og hatt afternoon tea på et gammelt og ærverdig gods.

Afternoon tea

Koronaen er over, og du har et ubegrenset feriebudsjett. Hvor drar du?

Øverst på reiseønskelisten står en lang og deilig ferie på et gammeldags badehotell i Danmark. Der vil jeg besøke gallerier, kafeer og små butikker og bare nyte omgivelsene. Vi satser på å legge bryllupsreisen dit neste sommer, så kanskje drømmeferien går i oppfyllelse snart.

Hva liker du å gjøre på varme sommerdager?

Da leser jeg bok, går tur og koser meg i solen med god mat og drikke. Datamaskinen får som regel hvile på de varmeste dagene, og jeg bruker heller tid på å være ute.

Og på våte sommerdager?

Våte sommerdager blir gjerne brukt til skriving eller baking/matlaging. Det er også koselig å gå en tur i regnet og lage kakao når man kommer hjem og kanskje er litt kald og våt.

Hva er din favorittmat- og drikke på sommeren?

Jeg elsker å lage salater på sommeren, med alle mulige ingredienser. Favoritten nå for tiden er med stekte kikerter, tomater, kalamataoliven, fetaost og fersk koriander. Jeg drikker aller helst te, så om sommeren lager jeg gjerne egen iste, eller tar et glass rosevin eller crémant.

Og hva slenger du helst på grillen?

Vi solgte faktisk grillen vår da vi flyttet fra hus til leilighet, så nå må vi nøye oss med grillmat når vi er på besøk. Jeg spiser ikke kjøtt, så grill er ikke så innmari spennende for min del, men jeg er en mester på grilltilbehør. Jeg melder meg alltid frivillig til å lage salat, potetsalat eller grissini (stekte tvinnede brødpinner som jeg lager av butterdeig, smurt med eggeplomme og fylt med salt, fersk rosmarin og mozarella).

Hvilken mobil-app klarer du deg ikke uten i ferien?

Det er veldig enkelt – Storytel! Jeg hører på lydbok hele tiden. Fem minutter mens jeg sminker meg? Lydbok. Tømme oppvaskmaskinen? Lydbok. Og selvfølgelig mens jeg strikker, går tur eller kjører bil.

Beste sommermusikken?

Munter jazz fra 20-, 30- og 40-tallet, aller helst gamle opptak som høres ut som de kommer rett fra en sprakende grammofon. Og hvem kommer ikke i sommerstemning av kjente favoritter som Pat Boone sin versjon «Love letters in the sand» eller Ricky Nelson med «Hello Mary Lou»?

Du blir invitert med på en ferietur i sommer, men det er hemmelig hvor du skal. Hvilke tre ting pakker du med i kofferten?

Sånn blåtur blir jeg skikkelig stressa av! Men jeg går for sommerkjole, en god bok og en flaske champagne – da har i alle fall jeg det toppers uansett hvor jeg havner!

Hva er din favorittby på sommeren?

Jeg er egentlig ingen byjente, og når jeg har ferie forlater jeg alltid byen til fordel for hus på landet, hjemme hos foreldre og svigers. Jeg vil ha duft av nyklipt gress, fuglekvitter og hanegal på morgenen når jeg har ferie – ingenting er bedre enn det.

På min egen feriekoloni!

Hvilke bøker eller tv-serier gleder du deg til å pløye gjennom i sommer? 

Nå for tiden ser vi den danske tv-serien Badehotellet på nytt – det er min favorittserie! Ellers koser jeg meg med å lese interiørblader, biografier og true crime-bøker.

Helt til slutt: Har du lyst til å sende en liten sommerhilsen til leserne dine?

Husk at sommeren er kort – nyt hver eneste dag! Gå på piknik, test en ny matrett, les i hengekøya i timevis, hopp i havet og besøk det museet du alltid har vært litt nysgjerrig på. Skap minner som varmer når vinterkulden setter inn. Jeg ønsker deg en nydelig og innholdsrik sommer!

Takk for praten, Martine! God sommer til deg også!


Feriekolonien av Martine Strømsnes er i salg nå!

Er du klar for litt herlig sommerstemning i skjærgården? I Martines nye romanserie blir du tatt med på et helsebringende og uforglemmelig opphold på feriekolonien. Velkommen tilbake til de glade 50-åra! 

Året er 1954. Ragnhild er 23 år, og stortrives med å være lærerinne for en vilter gutteklasse midt i Oslo. Men sommerferien nærmer seg, og hun gruer for å reise hjem til Hedmark. Der venter en forsmådd kjæreste – og en mor som viser liten forståelse. Da en fremmed kvinne gir Ragnhild et uventet råd, er valget enkelt. Men kan et opphold på en feriekoloni kurere hjertesorg, eller vil det bare skape større forviklinger?

Bli abonnent på Feriekolonien.