Sonja-feber i Oslo i 1955

Foto: Henriksen & Steen. Arkiv: Nasjonalbiblioteket

Tekst: Martine Strømsnes

I forrige uke var bok 8 av Feriekolonien i salg, med en forsideillustrasjon som bugner av vår! Bak det lykkelige paret som danser på Bygdøy Allé, kan man se en gammel plakat til Sonja Henies skøyteshow «Holiday on Ice».

Bok 8 starter nemlig i et Oslo som preges av «Sonja-feber», og Ragnhild og venninnen er så heldige at de greier å skaffe billetter til det sagnomsuste showet på Jordal Amfi.

Nyord som «Sonja-feber» og «Sonja-vær» ble til i 1953 da Sonja Henie tok isshowet «Holiday on Ice» til Norge for første gang. Hennes blotte tilstedeværelse førte nemlig til oppholdsvær etter dagevis med regn. Publikum strømmet til, billetter i titusenvis ble revet bort. Kveld eller kveld satt tilskuerne trollbundet i to timer. Showet ble en så stor suksess at hun vendte tilbake med samme show i oppgradert versjon allerede i 1955.

Det er ikke rart at Ragnhild, som resten av publikummet, lot seg imponere av isshowet. Det var en svært påkostet eksplosjon av farger, lys, kostymer, glitter og storslåtte effekter. Og ikke minst – den fortryllende Sonja i sentrum. Avisene omtalte skøytedanseren som «så søt at det var en gru».

Sonja på Jordal Amfi. Foto: Mittet & Co AS. Arkiv: Nasjonalbiblioteket

Kanskje kan suksessen forklares med at det norske folk var sulteforet på glamorøs underholdning etter mange år med krig, noe som førte til knapphet og rasjonering som varte til helt utpå 50-tallet.

Det ble sagt at Sonja Henie tjente så mange penger på showet at hun måtte få dem smuglet ut av landet for å unngå å betale skatt i dyre dommer. I etterkrigstiden hadde Norge svært strenge restriksjoner for utførsel av valuta til utlandet. Sonjas propre og uskyldige privatsekretær fikk oppdraget med å frakte kofferter fulle av norske sedler til Paris, hvor de svarte pengene ble omgjort til hvitvaskede dollarsedler og overført til Sonjas bankkonto i Sveits.

Martine

Plakat for Holiday on Ice i Frankrike i 1956.

Velkommen til de glade 50-åra!


Kan et opphold på feriekolonien kurere hjertesorg, eller vil det bare skape større forviklinger? 

Polkadots, swingskjørt, friske pastellfarger og Bill Haley på platespilleren: Feriekolonien er 50-talls-nostalgi på sitt aller beste!

I Martine Strømsnes’ nye romanserie blir du tatt med på et helsebringende og uforglemmelig opphold på feriekolonien!