Gullburet: Møt dine nye bokvenner

Forrige fredag var endelig Gullburet av Trine Angelsen i salg! Hvis du har lest første bok, har du allerede rukket å bli litt kjent med noen av personene i serien. I dette innlegget forteller Trine deg mer om noen av Gullburets viktigste karakterer.

Marika er hovedpersonen og fintaus i væreiergården. Det vil si at hennes arbeidsoppgaver er å dekke bord, hjelpe damene med påkledning, stelle håret deres og slike ting. Hun er enebarn og vokst opp i et enkelt hjem sammen med sin mor, som er enke.

Livet hennes besto av hverdagens oppgaver hos væreieren. Hun drømte om mann, barn og eget hus – en gang i fremtiden. Akkurat som de fleste syttenåringer. Men allerede i første kapittel får livet hennes en ny vending. Marika får farlige hemmeligheter å bære på, og den enkle ungdomstiden blir forandret til noe som også rammer mange flere rundt henne.

Gitte er Marikas mor og som nevnt enke, da ektemannen druknet på havet. Hun er en stillferdig og godhjertet kvinne som vasker klær til familien Thams i væreiergården. Hun gjør ikke så mye av seg, men bærer også på en stor hemmelighet. Stille vann har dypest grunn, er det noe som heter, og dette passer kanskje godt på Gitte.

Familien Thams, som eier væreiergården, er mektig i det meste. Alle rundt dem er fullstendig avhengig av deres nykker og bestemmelser. Jørgen Thams er væreieren selv og lager mye oppstandelse. Datteren hans Cathrine er bortskjemt til fingerspissene. Men det finnes også skjær i sjøen for henne. Og det er ikke riktig alt som kan kjøpes for penger, noe hun bittert vil erfare etter hvert. Det er også en sønn i huset. David, som har skaffet seg erfaring fra forretningslivet i Bergen. En virkelig sjarmør, men om alt går hans vei, er langt ifra sikkert.

Skinnhellig-Marta og Nicodemus er et ektepar som er noe for seg selv. De er fattige folk, som lever av noen få dyr i fjøset og det havet kan gi. Nicodemus får seg også ett og annet småarbeid rundt om på gårdene, men det meste av inntjeningen ender dessverre som oftest opp i «sterkere drikke» – til Skinnhellig-Martas store forargelse, og da kan det gå en kule varmt i heimen. Men likevel elsker hun ham høyt og inderlig – og han er like kjær i henne.

Skinnhellig-Marta lever da også opp til navnet sitt, for mens hun selv omtaler seg som Jesus lille lam og hans disippel, nasker hun med seg både det ene og det andre av varer fra krambua – og herr Thams om sjansen byr seg. Sladder er blant hennes største gleder i livet, foruten å terge på seg den før nevnte væreieren.

Gled deg til å bli enda bedre kjent med Marika, Gitte og alle de andre i og rundt væreiergården!


OM SERIEN:

Storvaagen, Lofoten, 1871. 
Sytten år gamle Marika bor sammen med moren og er fintaus hos væreierfamilien. En sen vinterkveld blir hun vitne til at husets frue faller ned trappen etter en opphetet krangel med sin mann, og det ender på verst tenkelige vis. Marika blir oppdaget, og han vet at hun vet. Dette blir en tyngende hemmelighet og en overhengende trussel for Marika i tiden som kommer, og  livet i væreiergården blir aldri det samme igjen ..

Bli abonnent og få første bok i abonnementet GRATIS!