I denne skogen ble «Floras hjerte» til

Tekst: Mali Ludvigsen

Helt fra jeg var liten har jeg elsket å lese, og bøker har vært en stor del av mitt liv. Når jeg tenker tilbake, tror jeg at jeg alltid har hatt en drøm om å bli forfatter.

Da jeg så Cappelen Damms manuskonkurranse i 2018, skrev jeg allerede på et annet manus, men plutselig begynte jeg å tenke på en av mine forfedre, John Brand, som kom til Norge fra Skottland på 1700-tallet. En rødhåret jente dukket også opp i hodet mitt, og hun ga meg ikke fred før jeg begynte å skrive om henne.

Det var her, i denne gamle skogen, at Flora og Stormvik ble til en overraskende varm februardag i 2018. Jeg satt på stammen av et veltet tre, omringet av lav vintersol og løvspetter som hakket i trærne, da jeg så for meg en jente og hennes far som måtte forlate både moren og landet sitt. Deretter så jeg den samme jenta sitte under et lønnetre, lesende i en bok, mens faren står på en åker ute ved storhavet, på gården som senere blir kalt Stormvik. Ikke langt unna meg lå sjøen og glitret, mens jeg skrev det som skulle bli det første kapittelet om Flora på mobilen min.

I denne skogen ble Flora til.

Følg Flora på søken etter sine røtter

Flora, hovedpersonen i Floras hjerte, er født i Skottland, men har bodd mesteparten av sitt liv i Norge. Flora og faren hennes, Robert Johnson, måtte rømme til Norge da hun bare var seks år gammel, mens moren, Anne, led en uviss skjebne. Det eneste Flora vet er at moren ble tatt til fange før de dro.

Flora bor på Stormvik i Hustadvika sammen med faren, stemoren Elisabeth og halvsøsknene Sverre, Olav, Elsa og Erik. Flora elsker Stormvik og storhavet, og hun benytter ofte anledningen til å gjemme seg bort på eiendommen for å lese en bok, være i fred med sine egne tanker eller få et stjålent øyeblikk med barndomsvennen og kjæresten Markus.

Når en skjebnesvanger hendelse inntreffer, begynner 18 år gamle Flora å søke etter sine røtter. Floras far vil ikke snakke om fortiden og Skottland, noe som gjør at hun blir besatt av å finne ut hva som skjedde. På 1700-tallet var det begrenset hvor mye og hvor langt folk kunne reise. De som kom langveis fra, som fra Storbritannia, fikk som oftest ikke se hjemlandet igjen, treffe sine kjære, eller høre noe fra familien. For meg er det viktig at Flora skal få sjansen til å finne sitt opphav og røtter, og at du får følge henne på denne reisen.

I første bok i Floras hjerte blir du kjent med flere av Floras nærmeste. Odelsgutten Markus, Floras kjæreste, kommer fra gården Løvås, som ligger øst for Stormvik. Der bor han med faren Osmund og moren Ragna. Det har ligget i kortene en god stund at det skal bli de to, Flora og Markus, men skjebnen vil det annerledes.

Du får også møte Floras venninne Julie, som bor på Klokkergården sammen med faren Ulrik og moren Eivor. I Christianssund (som byen het på den tiden) møter du William, en enkemann og Floras gudfar, som også er skotte og flyttet til Norge noen år før Flora og faren. Han har sønnen Albert, som er trolovet med rikmannsdatteren Konstance.

Når Flora begynner å søke etter sine røtter, blir du kjent med flere spennende personligheter på den andre siden av storhavet. Jeg gleder meg til å introdusere dem for deg!

Kos deg med første bok om Flora!

Hilsen Mali

På søken etter sine røtter

Floras hjerte er en ny romanserie fra Mali Ludvigsen, vinneren av Cappelen Damms manuskonkurranse.

«Jeg ble fullstendig bergtatt! Terningkast 10 hvis det hadde vært mulig.»
– Kjersti Weum Bekkestad, serieleser 

«Terningkast 6! En skikkelig pangstart, og det fortsetter i samme tempo gjennom hele boka. Jeg er utrolig spent på fortsettelsen.»
– Inger Monica Stornes, bokblogger

«Nydelig skildring av en ung kvinne på søken etter sitt biologiske opphav. Terningkast 5.»
– Lise Lauvlid, bokelsker