Min uke – Mali Ludvigsen

Så har vi kommet til Malis uke! Mali Ludvigsen vant Cappelen Damms store skrivekonkurranse i 2018. Juryen lot seg begeistre av hennes dramatiske, medrivende og ektefølte historie om Flora.

Nå er vi spente på å høre litt om hvordan en uke hos denne forfatteren utarter seg.

Mandag

Søndag leverte jeg inn rettelser på manus for bok 18 i «Floras hjerte». I dag fikk jeg tilbakemelding fra min dyktige konsulent Margrete at den var godkjent. Hurra! Så nå gleder jeg meg til å begynne å skrive på bok 19. Her er det mye spennende som skal skje, men jeg kan ikke røpe noe selvsagt. Ikke annet enn at det er stor omveltning i livet til en av karakterene i serien.

Jeg har planlagt manus i de store linjene tidligere, og nå må jeg planlegge mer i detalj, d.v.s. noen stikkord eller scener for hvert kapittel. For meg er det ingen vits å planlegge i for mye detalj uansett, fordi historien utfolder seg mens jeg skriver. Hvis jeg har planlagt i mer detalj, så har historien forandret seg til noe helt annet underveis og planleggingen har vært litt bortkastet.
Planen er å begynne å skrive på kapittel 1 allerede i kveld, men først blir det å kjøre minstemann i huset til frisøren.

Jeg fikk tid til å begynne på det første kapittelet, og det er noe med å komme i gang med nytt manus. Det kribler litt i fingrene for å begynne, samtidig som man vet det er et stykke arbeid til man er ferdig. Men det viktigste er bare å komme i gang har jeg funnet ut.

Tirsdag

Jeg har fulltidsjobb ved siden av skrivingen, slik at arbeidsdagen min som forfatter begynner ikke før på ettermiddagen, samt i helger og ferier.
Dagen bare løpte fra meg i dag, men jeg har allikevel rukket og skrive videre på første kapittel. Det går litt sent nå i begynnelsen, men det drar seg nok til etter hvert.

Dette er aller første bok i den populære serien

Onsdag

I dag har det vært mye å gjøre og litt stress på min «vanlige» jobb, så jeg måtte ta det litt rolig på ettermiddagen. Har ikke skrevet noe i dag, og har slappet av og spist middag sammen med familien og sett fotball på tv om kvelden.

Torsdag

En stor del av arbeidet til en forfatter er research. Jeg er heldig som har de første fem bindene av Kristiansunds historie, som spenner fra jernalderen til ca. 1900.

I dag har jeg sett i de to første bindene, for å se om jeg kan finne noe fra 1700-tallet som kan være til inspirasjon til bok 19 eller senere manus i serien. Om kvelden fullførte jeg første kapittel av manus på bok 19. Det er deilig å ha kommet i gang!

Fredag

Det er 1. mars og offisielt vår, men det er ingenting i hagen som minner om vår enda. Det er veldig lite som gror etter den lange og kalde vinteren. Og det er fortsatt kaldt, og jeg tipper vi ikke er helt ferdig med snø og frost enda. Jeg lengter i hvert fall til vår, og håper vi snart får kjenne varmen fra sola og at det begynner å gro ordentlig rundt oss. Jeg kan nesten ikke vente til å begynne å arbeide i hagen og sette ut hagemøblene.

Ukas høydepunkt

Det er nesten som julekvelden hver gang jeg får en sending av siste bok i serien, fersk fra trykkeriet. Forsiden er som alltid nydelig illustrert av Ingun Mickelson. Gleder meg til å høre hva leserne synes om denne.

Lørdag

Av og til drar jeg og samboeren på bruktbutikker på lørdag, og det var akkurat det vi gjorde denne lørdagen. Jeg elsker å gå i bruktbutikker, man vet aldri hvilke skatter som gjemmer seg der. Jeg har begynt å samle på skrivemaskiner, men fant ingen denne gangen. Heldigvis egentlig, så ikke huset blir fylt opp (alt for fort). Måtte selvfølgelig også ta en titt i bokhyllene, og fant meg et par bøker som fanget min interesse og som nå har blitt med meg hjem.

Med våren kommer også et behov for å rydde litt, så vi har ryddet klær i dag. Det er ganske utrolig hvor mange sokker det går an å ha i et hus, og vi har fått ryddet unna to fulle poser med sokker. Det er også en del klær som har blitt for små for guttene, og de er sortert og gitt til innsamling for Norsk Luftambulanse.

Siden vi var så flinke å rydde i dag, fant vi ut at vi fortjente å slippe å lage middag. Vi bestilte thailandsk takeaway og spiste oss veldig mette. Godt var det i hvert fall.

Musikk må til

Jeg er helt avhengig av musikk når jeg skriver, både for å komme i rett stemning og komme i min skriveboble, som jeg liker å kalle det. I dag har jeg laget en ny spilleliste, som selvfølgelig heter skriveboble 🙂 Jeg må ha påfyll av ny musikk titt og ofte for variasjon. Jeg bruker forskjellige spillelister og album alt etter hvordan det passer inn i, hva jeg skal skrive og hvilket humør jeg er i.

Om kvelden skrev jeg videre på manus og kom godt i gang med kapittel 2. Jeg er litt bekymret for en av mine karakterer i dette manus, men jeg håper det vil rette seg for vedkommende med tiden. Jeg ser også for meg at en stor glede blir avslørt mot slutten, men vi får se hvordan historien utfolder seg.

Søndag

I dag sto jeg opp litt sent, jeg er ingen morgenfugl og foretrekker heller å være opp litt lenger på kveld. Det var tid for gjennomlesning for korrekturen til bok 15, som jeg har fått tilsendt fra min dyktige redaktør Berit. Jeg har fått frist til 14 mars, så det er på tide å komme i gang. Og med litt kaffelatte ved min side er jeg klar.

På ettermiddagen hentet jeg størstemann på 17 år, som har vært på besøk hos kjæresten. Det er skremmende hvor fort barna vokser opp. Jeg synes det ikke er lenge siden de gikk i barnehagen eller begynte på skolen. Men slik er nå en gang livet, og bra er det.

Inspirasjon

Av alle ting jeg finner inspirasjon til, når jeg driver research for delen av serien som foregår i Skottland, så kom jeg over en webside som omhandler gamle gravplasser i Skottland. Hun som har laget websiden har også laget en e-bok. Det vil si en ganske uvanlig reiseguide, Scotland for Quiet Moments.

Historiske steder

Boka handler om historiske steder og graver, og historiene som følger med dem. I forordet til boken står det at dette ikke er en vanlig reiseguide, som viser til turiststeder eller åpningstider, men heller fører deg til ukjente og stille plasser; Skottlands sjel. Og jeg er selvfølgelig en av dem som liker slike stille og litt bortgjemte steder med fantastisk natur og spennende historie.

Kanskje skal jeg la meg guide av denne neste gang jeg drar til Skottland? Uansett, det står blant annet om den lille øya Eilean Munde som jeg har skrevet om i serien, og det var på søken etter bilder fra denne øya at jeg kom over denne siden. Jeg tittet i boken igjen nå og det er mange interessante steder og historier som jeg kan finne inspirasjon til i serien min.
Skulle du være interessert å se bilder og lese mer, så finner du websiden her: www.graveyardsofscotland.com

Da var uken over og en ny uke står for tur. Og så er det snart påske også J da har vel våren kommer litt lenger?

Ønsker alle en fantastisk fin vår!
Hilsen fra Mali

«Floras hjerte»

– en dramatisk, medrivende og ektefølt historie.

Glem aldri hvem du er, og følg alltid hjertet ditt. Er du i tvil, så er det en grunn til det.

«Jeg ble fullstendig bergtatt! Terningkast 10 hvis det hadde vært mulig.»
– Kjersti Weum Bekkestad, serieleser