Bli med Flora til havgapet og høylandet

Vakre Skottland

Tekst: Mali Ludvigsen

I Floras hjerte blir du tatt med til to vakre steder: Vestlandet og Skottland. I Norge foregår handlingen mest på Stormvik, en fiktiv plass ved Hustadvika i Møre og Romsdal. Floras gård ligger ute i havgapet, et sted mellom Farstad og Hustad.

Det var en selvfølge for meg at Stormvik skulle ligge ute ved storhavet, i nærheten av der min forfader drev gårdsbruk. For meg er dette havstykket med skjærgård og uendelig hav den fineste plassen jeg vet om.

Atlanterhavet sett fra Hustad
Atlanterhavet sett fra Hustad
Farstadsanden

Flora tilbringer også tid i Kristiansund, der hun og faren bor de første årene etter at de kommer til Norge. På den tiden har byen fått bystatus (kjøpstad) og er en by i vekst med en del tilflyttende briter. Her går det også skuter til og fra Skottland.

En av utfordringene ved å skrive fra 1700-tallet, er at det ikke finnes bilder eller så mange illustrasjoner å oppdrive. Jeg har imidlertid klart å finne et håndkolorert grafisk blad av Kristiansund fra 1800, etter tegning av John William Edy.

Kristiansund på 1800-tallet. Foto hentet fra Wikipedia.
Kristiansund i dag.

I Floras hjerte går også turen till vakre Skottland, Floras fødeland og der hennes familie er fra. Landet er på den tiden preget av store omveltninger. Skottland var en del av unionen med England, men frem til slaget ved Culloden i 1746 var det mange opprør for å gjeninnføre selvstyre og gjeninnsette Stuart-klanen på tronen. Etter slaget oppga skottene kampen for selvstyre, og både klansystemet, språket gælisk og kilten ble forbudt.

Jeg håper du vil følge Flora både til Nordmøre og Skottland – dette blir en eventyrlig reise!

Mali

Følg Flora på søken etter sine røtter


Forfatter Mali Ludvigsen vant Cappelen Damms store skrivekonkurranse i 2018. Juryen lot seg begeistre av hennes dramatiske, medrivende og ektefølte historie, og endelig er den å finne mellom to permer!


Hustadvika, 1758: Atten år gamle Flora måtte flykte fra Skottland til Norge som barn. Det eneste hun husker, er at moren ble tatt til fange. Men hva skjedde med henne? Og hvorfor vil ikke faren snakke om fortiden? Når familien igjen rammes av en tragedie, forandrer alt seg.