Floras far er inspirert av Malis forfar

Flora og faren hennes

Tekst: Mali Ludvigsen

Når jeg skriver om Flora og faren hennes i Floras hjerte, har jeg hentet mye inspirasjon fra min egen forfar John Brand. Jeg hørte om John første gang da jeg var ung, fra min morfar. I likhet med Flora og hennes far, måtte John Brand forlate Skottland på 1700-tallet og bosatte seg i Møre og Romsdal.

John Brand ble født i Cleish, Kinross i Skottland og emigrerte til Norge rundt 1746. Det var mange opprør i Skottland på den tiden, både for å gjeninnføre selvstyre og gjeninnsette Stuart-klanen på tronen. Basert på de politiske omveltningene, antas det at John deltok på den tapende siden, og måtte rømme landet for å ikke bli straffeforfulgt. Både klansystemet, språket gælisk og kilten ble forbudt i Skottland.

Skottland

Av de beste jordbrukerne i Norge

Etter ankomsten til Norge, bor John en tid i Kristiansund før det blir gårdsdrift på Hustad, akkurat som Flora og faren.

Ifølge Mallings Store og gode handlinger blir John betegnet som en av de beste jordbrukerne i Norge. I perioden 1772 til 1774 begynner han å dyrke poteter som den første i bygda (her tyvstarter Floras far med noen år i forhold). John er også en av de første som tar i bruk grøfting og han hjelper andre bønder med poteter.

John blir en foregangsmann for potetdyrking i traktene, noe som resulterer i at han får arveprins Fredriks fortjenestemedalje i sølv. Han blir overrekt medaljen i Hustad kirke, 27. mai 1776, for sin fremragende innsats innen jordbruk, og da spesielt for å ha fått til fine avlinger med poteter på disse kantene, i lyng og myrlandskap.

Havgap i Hustadvika

Arvet Johns stahet

I Norge går John Brand under flere navn, blant annet John Robertson Brandt, Johnny Brandt og Jon Breivik. Han ble gift på Storholmen den 21.11.1769 og får ni barn. John Brand dør i 1789.

Siden det er 250 år siden John levde, er det ingen nålevende som har truffet ham. Jeg innbiller meg at han hadde stort pågangsmot. Han må ha vært sta for å klare å etablere en, etter forholdene, så fin gård. Det kan jeg se igjen i familien min og meg selv. Jeg gir meg ikke hvis det er noe jeg har bestemt meg for. Og i fjor satte jeg poteter for første gang i pallekarm, og det ble en ganske bra avling. Vi får se hvordan det går i år!

Mali 😊

Kilder:
Gamalt frå Fræna 2009
Romsdalssoga Bind 2
Mallings store og gode handlinger

Floras hjerte


Forfatter Mali Ludvigsen vant Cappelen Damms store skrivekonkurranse i 2018. Juryen lot seg begeistre av hennes dramatiske, medrivende og ektefølte historie, og endelig er den å finne mellom to permer!


Hustadvika, 1758: Atten år gamle Flora måtte flykte fra Skottland til Norge som barn. Det eneste hun husker, er at moren ble tatt til fange. Men hva skjedde med henne? Og hvorfor vil ikke faren snakke om fortiden?
Når familien igjen rammes av en tragedie, forandrer alt seg.