Mali i Floras fotspor

Har du også begynt å lese Floras hjerte? I Rebellen, andre bok i serien, får Flora endelig et gjensyn med sitt kjære fødeland. Mali Ludvigsen, forfatteren av serien, har også besøkt det skotske høylandet. Der så hun blant annet monumentet for MacPherson-klanen!

Tekst: Mali Ludvigsen

Nesten ett år før jeg begynte å skrive historien om Flora, var jeg på en tur til Skottland. Vi deltok på en Speyside whisky-tur til det skotske høylandet, og passerte blant annet stedet der klanen MacPherson holder til.

Da jeg begynte å skrive på serien, var det ikke planlagt hvilke klaner som skulle være med. Etterhvert som jeg skrev, og historien mellom de to klanene oppstod, begynte jeg å lete etter en klan som Floras familie var en del av. Da kom jeg et plutselig på et monument jeg så i en vakker dal Skottland!

Borte ved åsen ser jeg for meg at gården til Floras tante ligger.
PS! Deler av tv-serien Kar for sin kilt ble spilt inn i denne landsbyen, Newtonmore.

Dette monumentet for MacPherson-klanen står til venstre for bildet ovenfor. Elven som er beskrevet i bøkene, ses i bakgrunnen.

Plaketten på monumentet:

Utrolig nok studerte jeg ikke plaketten da jeg begynte å skrive om Ewan. At han skulle få samme navn som en som faktisk var høvding for MacPherson-klanen, er helt tilfeldig. Navnet Ewan fant jeg ved å søke etter skotsk navn, og så falt jeg for det fine, korte navnet.

Dette er mottoet til MacPherson-klanen:

«Touch not the cat but a clove.» Det betyr at man bør akte seg for en skotsk villkatt (høylandstiger) med klørne ute. Det var ment som en advarsel til andre klaner om at de burde tenke seg om to ganger før de blandet seg inn i MacPhersons affærer.

Jeg tror det snart er på tide med en ny tur til Skottland. Jeg har veldig lyst å se denne plassen igjen, da med mer tid, og besøke museet til MacPhersons. I tillegg har jeg lyst å ta turen til både Culloden og Glencoe. Og mange andre steder i dette flotte landet, full av historie.

Mali

Floras hjerte

Forfatter Mali Ludvigsen vant Cappelen Damms store skrivekonkurranse i 2018. Juryen lot seg begeistre av hennes dramatiske, medrivende og ektefølte historie, og endelig er den å finne mellom to permer!

Hustadvika, 1758: Atten år gamle Flora måtte flykte fra Skottland til Norge som barn. Det eneste hun husker, er at moren ble tatt til fange. Men hva skjedde med henne? Og hvorfor vil ikke faren snakke om fortiden? Når familien igjen rammes av en tragedie, forandrer alt seg.