Hei, Jeanette! Hvordan går det?

Nå er det ikke mange dagene igjen! 17. juni er første bok i Familien på Villa Solgry i salg.

Å utgi en ny serie er ikke hverdagskost, selv ikke for rutinerte serieforfattere, så vi antar det flyr noen sommerfugler i Jeanettes mage om dagen… Vi har tatt en prat med henne om den nye serien og livet som forfatter.

Gratulerer så mye med ny serie, Jeanette! Hvordan føles det?

– Det føles utrolig fint, men jeg er også skikkelig spent. Jeg håper så veldig at leserne vil like Familien på Villa Solgry

Det er mange som venter på å første bok i hendene – og det vil de veldig snart. Kan du si noen ord om hva Familien på Villa Solgry handler om?

–  Serien handler om Ellinor som kommer til Villa Solgry i Fredrikstad, sammen med sin 10 år gamle niese, for å jobbe som guvernante. Med seg i kofferten har hun et brev fra sin avdøde søster, som hun skrev på sitt dødsleie. Søsteren jobbet på Villa Solgry for 11 år siden, men Ellinor fikk aldri vite hvorfor hun måtte forlate gården så raskt. Søsteren ber Ellinor om å ta med datteren hennes til Villa Solgry, for å gjenforenes med sin far. Men hun rekker aldri å skrive hvem faren er …

Spennende! Her aner vi både mysterier og intriger. Hvordan vil du beskrive denne serien sammenlignet med de andre du har skrevet?

– Jeg hopper visst stadig fremover i tid. Solgård var lagt til 1892, og i Skjærgårdsliv starter jeg i 1909. I Familien på Villa Solgry har jeg hoppet til år 1927, og det er en utrolig spennende periode å skrive om. Seriene har mange likhetstrekk, alle er handlingsdrevet, så de inneholder masse dramatikk og spenning. Det er også bøttevis med kjærlighet, som er viktig i en god serie, synes jeg.

Hvis du skulle levd i en annen tid, hadde kanskje 20-tallet stått øverst på ønskelisten?

–  Ja! Akkurat nå er jeg så inne i den tidsperioden, så det hadde vært utrolig stas. Det var en spennende periode preget av store motsetninger – både håp og motgang.

Du har ikke bare skrevet serieromaner de siste årene. Fortell litt om dine andre prosjekter også.

I tillegg til å skrive serieromaner, har jeg også skrevet to krimromaner. Den ene er en bygdekrim fra Tynset, stedet der jeg vokste opp. I natt skal du dø heter den. Og så har jeg skrevet en skjærgårdskrim fra Hvaler som heter Det hun så. Dette er første bok i det som skal bli en krimserie derfra.  

Gøy! Hvordan er det å skrive serieromaner kontra frittstående romaner? Hva er den største forskjellen? 

–  Jeg syns det var en skikkelig utfordring å skrive en enkeltstående roman, når jeg var så vant til å skrive serier. Jeg var så innarbeidet i dette med å kunne ta med meg tråder videre over til neste bok, men i en krimroman må alt nøstes opp i en og samme bok. Ting må henge sammen, og mysteriet må løses. Men det har vært utrolig gøy å skrive disse krimromanene, og jeg kommer til å fortsette med det. Jeg syns det er en fin kombinasjon – å skrive serier og krim. 

Du har nylig også vært elev ved Fagskolen for bokbransjen. Hva i all verden er det for noe?

–  Det er et studium som tar et dypdykk ned i bokbransjen. Som student på Fagskolen er man innom mange spennende fag, som salg og ledelse, markedsføring, økonomi og juss. Studiet passer for de som allerede jobber eller vil jobbe i bokhandel eller forlag. For meg som forfatter har dette ekstra innblikket vært veldig interessant og lærerikt.

Det er jo noen år siden du debuterte som forfatter nå. Hva gjorde du før det? 

–   Jeg debuterte i 2009, samtidig som jobbet jeg i kryssordavdelingen i Allers. I 2014 tok jeg skrittet fullt ut, og ble forfatter på heltid. Da hadde jeg jobbet i Allers i 20 år. Det var et riktig valg, selv om jeg fortsatt savner det kollegiale. Vi hadde et fantastisk fint miljø i Allers.  

 Det er nok mange som synes du har drømmeyrket. Hva er det aller beste med å skrive serieromaner? 

– Det er den ultimate sjangeren! Bøkene er proppfulle av dramatikk, spenning, intriger, romanser og kjærlighet. Og litt mystikk og krim innimellom. Det er utrolig fine bøker å skrive – jeg stortrives med det!

Du har kanskje alltid hatt en drøm om å bli forfatter?

– Ja, den kom allerede tidlig på barneskolen. Så fort jeg lærte meg å lese og skrive, begynte jeg å dikte historier. Jeg hoppet alltid av glede da vi fikk utdelt stiloppgaver. Jeg elsker å skrive, og det er en stor og viktig del av meg og mitt liv.

Lansering av Skjærgårdsliv og signering av bøker på en båt i Oslofjorden

Når du ikke skriver bøker, hva liker du å gjøre?

– Jeg liker å lese og se gode tv-serier. Før jeg ramlet og knuste håndleddet mitt, svømte jeg fem ganger i uka. Jeg skal tilbake dit, men før det må jeg trene meg opp på treningsstudio. Jeg har ikke vært så flink til det dette siste året, men målet er at jeg skal bli det. Jeg tilbringer også mye tid med familien min, jeg og er også veldig sosial. Jeg har heldigvis et stort nettverk rundt meg, derfor blir det ikke riktig så ensomt å skrive.

Jeanette i sydligere strøk

Hvor henter du inspirasjon?

– Overalt! Ved å lese bøker, se på filmer, kjøre bil. Eller når jeg svømmer, da kommer historiene ofte til meg. De siste sesongene av Downton Abbey, som tar for seg 20-tallet, er både fascinerende og inspirerende. Det er forresten en tv-serie jeg varmt anbefaler!

Så du har alltid en plan for hva som skal skje når du setter deg ned for å skrive?

– Jeg har en slags plan, men karakterene lever jo gjerne sitt eget liv, så handlingen kommer ofte når jeg setter meg ned foran tastaturet.  

Mon tro hva som skjer her … ? Gled deg til å lese bok 2 i Jeanettes nye serie!

Helt til slutt: Hvorfor skal vi lese Familien på Villa Solgry i sommer?

–  Det er rett og slett god underholdning! Jeg har skrevet en spennende serie, full av varme og feelgood. Jeg håper veldig at leserne kommer til å like den. Det betyr masse for meg.

Og det er vi helt sikre på at du gjør! Tusen takk, Jeanette, for de flotte bøkene du allerede har skrevet, og for den nye serien din. Vi gleder oss til å lese.

Familien på Villa Solgry


Forbudt kjærlighet og mørke hemmeligheter på 20-tallet! Jeanette Semb er tilbake med en ny, sommerlig serie – spekket med kjærlighet, dramatikk og mysterier. Serien er på 20 bøker.


Fredrikstad, mai 1927: Da Ellinor kommer til Villa Solgry i Fredrikstad, er det ikke bare arbeidet som guvernante som lokker. Med seg har hun niesen Anni, som hun har hatt ansvar for etter søsterens tragiske død, og et brev søsteren etterlot seg. I brevet ber hun Ellinor ta seg arbeid på Villa Solgry, der hun selv hadde post som tjenestepike, i håp om å sikre Annis fremtid.