Det var sånn det hele startet …

Kjære leser,

For noen år siden leide jeg et kontorlokale på Dampskipsbrygga i Fredrikstad i en kort periode. Det var sommer, og utsikten fra kontorplassen min var virkelig upåklagelig. Jeg kunne se utover Glomma som renner mellom Kråkerøy og bryggepromenaden, og alle båtene som tøffet forbi.

Tankene begynte å spinne. Hvordan så det ut her for over hundre år siden? Hvordan ville det vært om jeg skrev en karakter som jobbet som redaktør i en avis, og hadde akkurat denne utsikten? Over det pulserende livet på Dampskipsbrygga, og det yrende båtlivet i elvekanalen…

Fredrikstad, ca. 1930. Utgiver: Anton Olsen. Arkiv: Nasjonalbiblioteket
Stortorvet i Fredrikstad, 1922. Foto: Carl Normann. Arkiv: Nasjonalbiblioteket
Fredrikstad, ca. 1925. Utgiver: Brødrene Halvorsens kunstforlag. Arkiv: Nasjonalbiblioteket

Og da begynte tankene om Jakob Linde å stige frem. Hva om han hadde et kontor akkurat her, og når han løftet blikket kunne han se rett på hjemmet der han vokste opp? Det herskapelige Villa Solgry. Jeg så for meg at huset var omgitt av en grønn og frodig hage, og en brygge der båtene kunne legge til. Videre så jeg for meg en guvernante som steg i land, og som skulle komme til å skape store endringer på Villa Solgry.

Jeanette foran eiendommen hvor hun har plassert Villa Solgry. Kjenner du igjen brygga fra første bok?

Det var sånn ideen om Familien på Villa Solgry startet, det var dette som inspirerte meg. Det begynte med en idé, som først ikke var særlig håndgripelig, men som utviklet seg. Og så kom Ellinor, og så ble resten av familien Linde til.

Alt en god serie skal ha

Når jeg skriver blir jeg inspirert av forskjellige ting. Det kan være tv-serier, det kan være en film, det kan være bøker, eller ideene kan bare komme plutselig.  

Jeg har sett alle episodene av Downton Abbey, og jeg skal sette meg ned for å se sesongene på nytt. Jeg liker serien godt fordi den er stappet med dramatikk, romanser og intriger, men også vennskap og sterke familiebånd. Den inneholder alt en god tv-serie skal ha, og det inspirerer meg i skrivingen min.

Men det som inspirerer meg aller mest, er nok når jeg setter meg foran PC-en og begynner å skrive. Da er det som om karakterer og handling lever sitt eget liv, og jeg skriver ned en film som spilles av i hodet mitt. 😊

Beste hilsen Jeanette

Forbudt kjærlighet og mørke hemmeligheter


Jeanette Semb er tilbake med en ny, sommerlig serie – spekket med kjærlighet, dramatikk og mysterier. Serien er på 20 bøker.


Fredrikstad, mai 1927: Da Ellinor kommer til Villa Solgry i Fredrikstad, er det ikke bare arbeidet som guvernante som lokker. Med seg har hun niesen Anni, som hun har hatt ansvar for etter søsterens tragiske død, og et brev søsteren etterlot seg. I brevet ber hun Ellinor ta seg arbeid på Villa Solgry, der hun selv hadde post som tjenestepike, i håp om å sikre Annis fremtid.