Møt personene i «Blåmåne»

Du har vel også tenkt til å lese Blåmåne, May Lis Ruus’ nye serie? Her forteller May Lis deg om noen av de viktigste og mest sentrale personene i serien. Gled deg til å bli bedre kjent med alle!

Familien Ravndal består av moren Marta (40) og hennes fire barn Reinert (20), Erle (15), Nora (14) og lille Signe (½ år). Faren Elias er nylig død. De bor på Nøstet i Bergen, og året er 1949.

Erle

Hovedpersonen Erle er en glad jente som er fornøyd med det livet hun har. Moren og søstrene er det viktigste for henne. Selv om hun savner faren og lengter etter det som ikke ble, er hun vant til at han ikke var til stede.

Erle er ikke den som er mest frempå, men rettferdighetssansen brenner i henne når kusinene Cora og Connie erter henne og søsteren. Da klarer hun ikke å la være å ta igjen. Det samme gjelder guttene i gaten, Vepsen og gjengen hans. Vepsen har vært en pest og en plage så lenge Erle kan huske. Selv om hun innerst inne er litt redd for ham, er hun rask til å bite fra seg og sette ham på plass.

Erle

Tiden de lever i er full av nye inntrykk. Erle elsker å dykke ned i en spennende bok, særlig når det handler om mysterier. Når hun finner en gåtefull beskjed som faren har gjemt, gleder hun seg til å nøste opp i hemmeligheten han har etterlatt til sine barn.

På kino går det storslåtte amerikanske filmer fra uvante miljøer. Damene er så vakre, og mennene så kjekke, og hun lever seg inn i den henførende handlingen.

De unge går på dansetilstelninger. Det er dans flere ganger i uken og på mange forskjellige steder. Erle vil lære seg å danse, men har ikke penger til å gå på danseskole. Uansett får hun ikke lov av moren å gå på dans før hun blir seksten år. Men Erle får flere tilbud om å lære å danse.

Erle

Det som skiller Erle fra søsteren Nora og klassevenninnene, er at hun ikke først og fremst drømmer om å gifte seg, få en skokk barn og bli husmor. Hun beundrer andre unge kvinner som tar artium og høyere utdannelse, og som til tross for motstand velger å være yrkesaktive i stillinger som før bare var forbeholdt menn. Så høye ambisjoner våger ikke Erle å ha for seg selv. Målet hennes er å lære seg å skrive på maskin og bli en dyktig kontordame.

Drømmen må vike når virkeligheten innhenter familien, og Erle blir med ett bråvoksen. De gamle ønskene hennes blir erstattet av nye når hun møter en gjeng studenter. Slike har moren advart Erle om, for de er radikale og frittenkende. Og det stemmer vel, for de mener at alle kan bli det man vil. Erle ser bare ikke at det kan gjelde henne. For hun må slutte på skolen og begynne å arbeide på en fabrikk. Likevel fortsetter drømmene å leve i henne.

Nora

Nora blir snart 15 år. Hun er Erles lillesøster, bestevenninne og fortrolige, de har alltid vært som erteris. Nora slekter på sin far, som var kunstnerisk. Hun er også flink med huslige sysler, som baking og håndarbeid, og tar seg mye av lillesøsteren på seks måneder.

Nora er ikke så glad i skolen, og skulle gjerne ha sluttet på dagen og begynt å arbeide. Helst på Minde sjokoladefabrikk, for da kan hun sikkert spise sjokolade hele dagen.

Nora

Også Nora liker å gå på kino, og når de ser tante Brun, tante Grønn og tante Fiolett, utpeker hun seg selv som tante Brun, som er flink å bake. Erle må være den litt strenge tante Grønn, mens lille baby Signe skal få være tante Fiolett, som er vakker og yndig.

Nora er utadvendt og har mange venninner, og har allerede en hjertenskjær. Hun er romantisk og drømmer om å bli gift og få barn, og skape seg et koselig hjem som hun kan stelle i. Men i en tid med boligmangel, er det ingen selvfølge å få seg noe eget.

Signe og Marta

Signe er familiens attpåklatt, bare seks måneder gammel. Hun er deres store velsignelse, selv om det å ha en baby i hus, betyr at moren må være hjemme i mange år til.

Signe og Marta

Marta Ravndal er blitt enke som 40-åring. Hun har hatt mye å stri med. Hun har vært alene med tre barn det meste av tiden siden mannen reiste til sjøs og var borte i seks år. Under krigen måtte hun sende barna til slektninger på landet, mens hun selv var alene i byen. Hun arbeidet lange dager på sildefabrikken på Verftet. Hun levde for søndagene da hun kunne reise på landet og være med barna sine.

Nå ser hun frem til å få eldstesønnen hjem, så han kan støtte henne. Hun er arbeidsom, familiekjær og ettergivende, samtidig som hun er engstelig for at døtrene skal havne i ulykken, for det ville vært en katastrofe.

Utad er hun tradisjonell, men dømmer ingen. Selv om økonomien er stram, gjør hun så godt hun kan for sine barn, og avstår gjerne fra kaffemerkene på rasjoneringskortet så hun kan bytte til seg merker som alle trenger. Døtrene er hennes store lykke i livet.

Reinert

Reinert er 19 år og har vært til sjøs, men er budsendt da farens sykdom forverret seg. Han er en villstyring, men har alltid forsvart sine yngre søstre. Nå skal han bli familiens overhode, og moren vil at han skal studere medisin, så han kan få et bedre liv enn de selv har hatt. Det betyr at Erle, og etter hvert Nora, må ut i arbeid for å spe på familiens økonomi. Det er søstrene som skal løfte broren opp.

Reinert selv ville helst fortsatt å være sjømann, så også han må ofre seg for familien.

Reinert

Familien Miller

Familien Miller består av tante Bertine, onkel Colin og deres to døtre Cora på 19 og Connie på 16 år. Bertine er søsteren til avdøde Elias.

Tante Bertine, Cora og Connie

Colin er reklamefotograf, og den viktigste oppdragsgiveren hans er Kløverhuset. Bertine har gått ut i arbeid ettersom døtrene har blitt eldre. Hun har en betrodd stilling som personlig sekretær for disponenten på Kløverhuset. Også Cora arbeider i varehuset, som ekspeditrise. I tillegg er både hun og Connie ofte modeller for farens reklameoppdrag.

Cora er forlovet med Harald, som er i slekt med eieren av Kløverhuset med tilhørende fabrikk. Det er en god allianse, men Cora nøler med å sette en dato for bryllupet.

Familien ser ned på Marta og hennes barn. Selv sitter de godt i det, med villa på Kalfaret, et av byens beste strøk. Tanten er overlegen, og onkelen har en irriterende idé om at Martas døtre trenger en farsfigur. Noe han gjerne kan bistå med.

Gullborg og Ragnar

På landet bor besteforeldrene, Gullborg og Ragnar Ravndal. De er foreldrene til Bertine og Trygve. Erle og Nora bodde på gården deres under krigen. De hadde det fint, selv om bestemoren er streng og bestefaren fåmælt.

Marta pleier å reise på besøk til dem hver søndag, og de sender med henne mat og penger.

Gullborg og Ragnar

Harry, Willy og Paul

Marta trenger de inntektene hun kan få, og tar inn to leietagere i garasjen i huset på Nøstet. Harry Mikkelsen og sønnen Willy driver med salg av elektriske varmtvannsberedere. Siden de betaler leie over markedspris, aner Erle ugler i mosen, men moren er bare glad for å ha fått leid ut så lett. Nora kaller dem for Sneipen og Snusken, kallenavn som blir sittende.

Paul Pesano bor også på Nøstet. Han er 17 år og går i lære hos sin far, som er hovslager. Hans mor er en god venninne av Marta, og der er alltid Erle og Nora velkommen. Paul er en grei gutt.

Når Erle får arbeid på Kløverfabrikken, begynner et nytt liv med nye og spennende bekjentskaper. Som Theodor og hans studentkamerater, John Kvist, de andre trådklippepikene, og ikke minst fru Syndig.

May Lis

Illustrasjonsbildene har May Lis laget ved hjelp av kunstig intelligens.

Besettende og ektefølt romanserie på 15 bøker


Bli med til etterkrigstidens Bergen og året 1949, en tid hvor det gamle og tradisjonelle blir utfordret av nye impulser. Mimre tilbake eller la deg fascinere av dine foreldres eller besteforeldres fortid!


Bergen, 1949: I Nøstegaten 43 har søstrene Erle og Nora en trygg og god oppvekst. Men da faren dør av tuberkulosen han pådro seg som krigsseiler, endres alt. Moren krever at Erle slutter på skolen for å finne seg arbeid. Skrekken er å måtte slave på sardinfabrikken fra morgen til kveld – mens drømmen er en fremtid på et av de stilfulle varehusene i byen.