Med vestavinden mot Norge

Det er ikke alle serieforfattere som kan si at de er anbefalt av selveste Margit Sandemo, men det kan Torill Karina Børnes. Sandemo mente at Torills serie har alt!  

«Denne velskrevne boka har alt! Personer, miljø og handling fenger – og den avsluttes med en real cliffhanger (…) til og med etter flere dager tenkte jeg på disse personene», sa Margit Sandemo etter å ha lest første bok i Spinnesteinens løfte, som nå endelig utgis på nytt – i ny drakt og med nytt navn!

Serien var Torills debut som forfatter, men den har ikke vært mulig å oppdrive på flere år. 1. desember relanseres den med navnet Vestavind – og en ekstra bok!

Hvordan føles det å utgi Spinnesteinens løfte på nytt, Torill?

– Jeg er så glad for at min første romanserie skal få nytt liv som papirbok! Nå får gamle og nye lesere en splitter ny, kjempefin utgave av serien, i et nytt format og med en ny tittel; Vestavind. Og så har jo serien og fortellingen også blitt en bok rikere.

Ja, fortell oss om denne nye, niende boken. Får serien en helt ny slutt?

Spinnesteinens løfte ble på åtte bøker, og bok åtte dreide seg hovedsakelig om Maria. Jeg hadde lyst til å skrive en bok til for å fortelle mer om de andre personene i serien, og sørge for at fortellingene om dem også landet. Det kan godt være at slutten blir annerledes, men det vil jeg ikke fundere så mye på her og nå, jeg vil jo ikke avsløre for mye.

I Vestavind blir vi tatt med til vakre Orknøyene, før vi etter hvert forflytter oss til Norge og Bergen. Hva handler serien din om?

I Vestavind møter vi 17 år gamle Maria, som bor på Orknøyene sammen med familien sin. Hun er datter av en beryktet, skotsk jarl, men er fostret av en mann hun ser på som sin far. Vi følger Maria og familien og får et innblikk i hva det vil si å være frie bønder og etterkommere av vikinger, under et brutalt skotsk styre. Leserne får ta del i Marias historie, hennes skjebnesvangre valg, og hvordan skjebnen spiller Maria et puss og fører henne av sted til ukjente horisonter.

De stående steiner på Orknøyene

Vi har hørt rykter om at du var inspirert av et gammelt sagn da du skrev serien?

– Det stemmer! Vestavind er inspirert av det gamle sagnet om «skottejenta», som har versert langs vestlandskysten i generasjoner – og i flere forskjellige varianter. Sagnet forteller om en ung skotsk kvinne som skal ro ut for å melke kyrne, men kommer ut for uvær og ender opp et sted på den vestnorske kyst. Tantene mine på farssiden var de første som fortalte meg dette sagnet, og de hevdet skråsikkert at vi var etterkommere av en skotsk jente kalt «Skotte-Katrina», som hadde drevet over havet til Sotra. Hun finnes ikke i kirkebøker eller arkiver, kun i bygdebøker og i familiens trygge tro på at hun har eksistert.

Kom det mange mennesker seilende fra Skottland til Norge på den tiden?

– Det foregikk utstrakt handel mellom Skottland og Norge, og mange steder langs den vestnorske kyst har fått navn etter skottehandelen.  I århundrer har vestavinden gitt god bør i seilene til sjømenn som skulle til Norge. Vikinger kunne seile over havet på et døgn, der det motsatt vei kunne ta dager. Selv om man ikke hadde tenkt seg til Norge, kunne man av ulike grunner likevel ende opp her. Mang en fortelling finnes om sjøfolk som har drevet over havet og sett stripen av den norske kyst i den østlige horisonten. Derfor er også serien omdøpt til Vestavind.  

Orknøyene
Vakre Stromness på Orknøyene

Og i Norge havner også Maria, hovedpersonen i Vestavind?

– Skrifter fra 1527 forteller at Orknøyene var et land med overflod av mat og god jord for dyrking av korn. Øyboerne var høye og sterke, og de vitnet om sunnhet og rikelig av ressurser. Hundre år etter er bildet totalt forandret. Land er overbeskattet eller ligger brakk, og det er utbredt fattigdom og sult. Ikke så få flyktet fra armoden og undertrykkelsen på øyene i vest på jakt etter et bedre liv i Bergen, der det norske broderfolket tok imot dem med åpne armer. Så Maria vil slett ikke være den eneste jenta fra Orknøyene i Bergen!

Hvordan var livet i Bergen på 1600-tallet?

– Bergen var på denne tiden en smeltedigel av mennesker fra Europa. Kjøpstaden var den største byen i Norge og blant de største i Europa. I Vestavind har jeg prøvd å forestille meg Bergen for fire hundre år siden. Luktene, lydene, bebyggelsen, menneskene som bodde der, den brutale kriminaliteten som oppsto av konfliktene mellom alle folkeslagene i byen, de grufulle avstraffelsene på Galgebakken, borgernes slit og forskjellen på fattig og rik. Det er ikke rart at byen er noe for seg selv med en slik historie av mennesker, som alle har bidratt til å skape verdinormer og bergensk kultur – og en følelse av å være utenfor. Lik fremmede fugler, som bygger rede i nytt og ukjent land.

Bergen for 400 år siden

Spennende! Vi gleder oss til å lese om livet både på Orknøyene og i Bergen.

Vestavind tar deg med på et lite eventyr, til en spennende tid med mye dramatikk, sterke følelser og mye historie. Du møter skotsk adel, sterke odelsbønder på Orknøyene, musketerer i Kirkwalls gater, du får bli med på kaperferd, på skottetoget i Gudbrandsdalen og opplever Bergen og strilelandet på 1600-tallet. Du blir kjent med de samme menneskene som Maria lærer å kjenne, og i det hele tatt – blir med henne på ferden på godt og vondt. Kanskje du også vil ergre deg over de valgene personene tar. Maria må kjempe for kjærligheten, for den mannen skjebnen har valgt for henne, samtidig som om hun må gi slipp på det hun har hatt kjært. Jeg håper av hele mitt hjerte at Vestavind skal falle i smak og by på god underholdning.

Det er vi helt sikker på at den vil, Torill! Tusen takk for at du deler historien om Maria med oss.

Stormende følelser og ulykkelig kjærlighet på Orknøyene og i Bergen

Vestavind er basert på den utrolige historien om skottejenta som rodde ut for å melke kyrne, men endte opp på den vestnorske kyst.

 Orknøyene, 1612: Det er noe spesielt med Maria av Rendall, det har hun fornemmet siden hun var liten. Hun vokser opp som bondejente under beskjedne kår, men i årene hennes renner adelig blod. For å finne sitt hjertes utkårede tyr Maria til morens gamle amulett. Sagnet sier at den som vil bære den, er skjebnens utvalgte. Da mannen med de intense blå øynene velger å legge den rundt halsen sin og lover å bære den for alltid, forstår hun at hun har funnet den rette. Men etter 17 års stillhet blander Marias egentlige far, den forhatte jarlen av Orknøyene, seg plutselig inn i Marias planer. Han har all makt og er vant til å få det som han vil …

Få første bok i serien GRATIS!

Torill har skrevet en ekstra bok!

Vestavind er tidligere utgitt med navnet Spinnesteinens løfte. Serien ble på åtte bøker, og i den åttende boken fikk leserne vite hvordan historien til Maria endte. Torill har lenge hatt et ønske om å fortelle hva som skjedde med de andre personene i serien, og det, pluss litt mer, får du svaret på i den niende, nyskrevne boken.

Spennende og overraskende!

Ann Kristin Livrud, serienyter

Fantastisk lesning. To seksere på terningen fra meg.

Lise Soleng, bokelsker

Jeg ble fascinert fra første kapittel. Handlingen og historien bergtok meg!» Terningkast 6.

Bente Soltveit, serieleser

BLI ABONNENT PÅ VESTAVIND


Du får den første boken i abonnementet og en søt julestjerne i gave!

Som abonnent får du tilsendt bøkene i Vestavind helt automatisk – til akkurat samme pris som i butikk. Vi spanderer portoen! Det er helt uforpliktende å bli abonnent, og du kan stoppe abonnementet eller ta en pause akkurat når du vil. De to gavene beholder du uansett!