Hvem møter vi i «Skogstjerner»?

Det er alltid spennende å bli litt bedre kjent med personene vi møter i seriene. Her har Renate Josefsen beskrevet Agnis, moren og andre personer vi møter i første bok – Ravnejenta.

Agnis Arvidsdatter er 19 år når vi møters henne første gang.

Tekst: Renate Josefsen

Hovedpersonen i «Skogstjerner» er Agnis Arvidsdatter.

Når vi møter henne i 1833 er hun nitten år gammel. Hun bor på et øde lite bruk, Skogsjø, sammen med de aldrende foreldrene Karen og Arvid. Hun er veldig glad i dem, og sterkt knyttet til dem. De har bare hverandre. Ingen annen slekt, eller bekjente som gjester dem.

Agnis har et lyte, som foreldrene hevder må gjemmes bort. De sørger derfor for å skjerme Agnis fra folk. Likevel savner hun ingenting. Dyrene de har, er hennes venner, og hun har i tillegg en tam ravn som følger henne. Hun møter derimot på store utfordringer, når hun omsider må omgås andre.

For Karen er datteren, Agnis, det viktigste i livet.

Karen fikk Agnis seint i livet, og er preget både av alderen og av et langt liv med strevsomt arbeid. Agnis er hennes alt. Hun er livende redd for at noe skal ramme den kjære datteren. Hadde hun vært i stand til å vokte hvert eneste steg hun tok, ville hun ha gjort det.  

Arvid er en arbeidsom mann. Han har i alle år utført pliktarbeidet på storgården Granmo, i tillegg til å drive Skogsjø. Han har alltid har sørget godt for den lille familien sin – frem til den dagen han blir rammet av en alvorlig ulykke.

Storgården Granmo ligner kanskje på denne gården i Trøndelag. (Foto: Erik Olsen, Nasjonalbiblioteket)

Menneskene på storgården Granmo

Tova kommer som et friskt pust inn i livet til Agnis. Hun er taus på storgården Granmo, og er jevngammel med Agnis. Mor hennes er husholderske på storgården, og hun ble enke før Tova ble født. Tova er sprudlende og blid. Hun finner det artige i det meste.

Agnis har aldri forestilt seg at en ungpike kan være som henne, og det går for alvor opp for henne at det finnes liv også utenfor de strenge grensene som foreldrene har trukket opp for henne.  

Herr Lindqvist er storbonden på Granmo. Han eier skogen og grunnen på og rundt Skogsjø. 

Mattis er en einstøing. Han jakter rundt i skogene alene. Det hender han har korte opphold på Granmo. Han og Agnis møtes for første gang under svært dramatiske omstendigheter.

Det er ikke alle som ønsker henne vel

Dette er i hovedsak dem du møter i første bok, Ravnejenta. Men snart vil stadig flere personer krysse Agnis’ vei, og både endre, og få stor betydning for henne.

Men det er ikke alle som ønsker hennes tilstedeværelse. Ei heller vil henne vel …

Jeg håper du vil bli like glad i «Skogstjerner» og Agnis, som jeg har blitt.

Alt godt fra Renate

Møtet med Agnis og moren var veldig sterkt, og slutten er utrolig! Jeg kan ikke annet enn å gi terningkast seks.

@lesespiren
Skogstjerner 1 og 2

«Skogstjerner»

En gripende historie om å finne sine røtter – med handling fra Trøndelag og Ofoten.
Serien er på 15 bøker.

Renate Josefsen fikk en stor leserskare etter utgivelsen av «Stina Saga». Mange har ventet spent på den neste serien hennes – og nå er den endelig her! I salg 12. april!

Som abonnent får du bøkene rett hjem i postkassen – til samme pris som i butikk. Vi spanderer porto!