Dette er «Hverdagsengler»!

Hvem møter vi, og hva handler «Hverdagsengler» egentlig om?

På Kjerringøy handelssted regjerer herr Brinkmann Gotaas med sin ektefelle Rakel. De omgir seg med alt som har stor pengeverdi, og styrer alle sine tjenestefolk med hard hånd. Men til tross for all sin rikdom er det kanskje mest fasaden som skinner.

Rakel

Rakel ble som ung pike giftet bort til handelsmannen. Dette var et særdeles godt parti, mente foreldrene hennes, men Rakel oppdaget snart at han var både brutal og til tider hjerteløs. Og nå mistenker hun at ektemannen holder noe skjult for henne – og det med rette.

Herr Gotaas har egne regler og lover, som gjelder kun for ham selv – og i hans favør. Som å utnytte og ta for seg av andre kvinner. Han herser og regjerer over alt som rører seg, og hans ord er lov.

Døtrene Randi, Ingrid og Miranda, på atten, sytten og femten år er rimelig bortskjemt, og deres oppgaver er mest å lære seg fransk, latin og kle seg i det mest kostbare det kan oppdrive, foruten delta i finere selskapeligheter. De har høye tanker om seg selv og kjeder seg lett, så lenge det ikke kommer kasser med brokade, silke og annet fint de kan pynte seg med.

Synet de har på tjenestejentene, er at de har fått utdelt mindre vett og forstand enn andre mennesker.

Handelsstedet var kjent for å ta imot unge piker i opplæring av finere etikette og språk. En av de som kommer, er Elena Dahl fra Bodø. Men er hun riktig så from og prektig som hun utgir seg for?

Og rundt all denne luksus og kostbarheter, har vi de fattige ytterlighetene. Som blant andre Irja, som er alene med tre barn. For å kunne brødfø sine små, selger hun kroppen sin til mannfolk. Dessuten hjelper hun jenter som har havnet i «uløkka» og trår til med fosterfordrivelse – i all hemmelighet.

Legd-Ola kommer til handelsstedet etter et langt fravær. Fattig og full og av lus er han, men han vet mye om det som skjer rundt om, slikt som ikke må prates om. Dessuten kan han mer enn sitt fadervår …

Karine

Karine er en av tjenestejentene og hovedpersonen i serien. Hun er seksten år og foreldreløs. Mora ble stanget av en sint okse, og da faren tok henne med i båten for å ro til doktoren, kullseilte de og druknet begge to. Karine har arbeidet som grovtaus på handelsstedet i fire år. Og med denne tittelen er hun nederst på rangstigen bland tjenestejente. De øverste er fintauser.

Thomas

Thomas er en av drengene. Karine synes han er pen å se på, høy, sterk og slank. Det mørke håret hans er altfor langt og rekker ham nesten ned til skuldrene. Men han kler det, det må Karine innrømme. Øynene hans er mørkeblå med svarte, tette vipper – de kunne nok smelte mangt et pikehjerte.

Og midt i alt dette går en morder løs. To drap finner sted, men lensmannen har ingen spor å gå etter. Frykten sprer seg på handelsstedet og samtidig forsvinner kostbare smykker på uforklarlig vis.

Noen mener også å ha sett døde gå igjen om nettene.

Karine hører stemmer fra en mann, en kvinne og et lite barn, fra et av værelsene. Men rommet har vært avstengt i mange år, og ingen vil ha noe mer snakk om den saken.

«Hverdagsengler»

 – en serie av Trine Angelsen på 27 bøker!

KJERRINGØY, 1850
Seksten år gamle Karine arbeider som taus hos familien Gotaas. Med lange dager og hardt arbeid finner hun glede i samværet med de andre tausene og drengen Thomas, som får hjertet til å banke litt ekstra. Men uhyggen lurer på handelsstedet. En dreng ble nylig funnet død i fjæra, og nå er det lenge siden noen har sett Hartvik, krambubetjenten. Så gjør Karine en grufull oppdagelse.