
Historien om Erle, søsteren Nora og livet i etterkrigstidens Bergen har rørt mange lesere – og nå er det tid for å ta farvel med Blåmåne.
May Lis Ruus har skrevet et brev til deg som har fulgt Erle gjennom 15 bøker, og vi vil gjerne også takke May Lis for en uforglemmelig serie.

Brev fra May Lis til deg:
Et godt minne
Så er Erles historie ferdig fortalt. Hun kom til meg som små drypp i historier min tante fortalte fra sin ungdomstid, og etter hvert trådte en ny skikkelse frem. Erle, 15 år, som måtte ut i arbeid da faren døde etter å ha pådratt seg tuberkulose som krigsseiler. Rundt Erle vokste det frem en fortelling som ikke var forankret i min familiehistorie, men om et ungt menneske på vei inn i en ny livsfase.
Det var spennende å fordype seg i etterkrigstidens Bergen. Mange av handlingstrådene var ikke planlagt i begynnelsen, men ble inspirert av nyheter jeg leste i aviser fra 1948 og 1949. Med Erle opplevde vi forbrytelser og dramatiske hendelser, vi fulgte henne gjennom hverdagen med arbeid og skole, dansekurs og kinokvelder, og i møte med nye bekjentskaper. Alt ble spunnet sammen med de mellommenneskelige delene av livet, som familiesamhold, vennskap og kjærlighet.
Jeg sitter igjen med minner fra Blåmåne som kommer til å følge meg videre i lang tid. En vinternatt i et fengsel og en sommernatt på et skjær. Blomsterduft på årets lengste dag. Svanedans. Et kvistværelse full av underlige gjenstander. Museumsbesøk. En uforglemmelig jul. Og drømmer, håp, adskillelser og gjenforeninger.
Det er litt vemodig å ta farvel med Erle og alle de andre, men hun er med meg fremdeles. Jeg vet at hun har fremtiden foran seg og at det er et godt liv.
Tusen takk for følget!
Alt godt fra May Lis


Brev fra redaktør Ida til May Lis:
En skatt i seg selv
Så er tiden kommet for å ta et tappert farvel med familien Ravndal i det koselige, røde gavlhuset i Nøstegaten 43, som vi har fulgt i tykt og tynt gjennom 15 fengslende bøker, og som vi er blitt så glad i.
I hjertet av historien er Erle og Nora – søstrene som vokser opp i en etterkrigstid preget av både sår i sjelen og nye vinder som blåser over verden. Deres trygge havn er kvistværelset – forundringskammeret – som rommer alle de eksotiske skattene som faren etterlot seg. Spesielt én av dem får stor betydning for familien …
Denne fortellingen er en skatt i seg selv – tusen takk for BLÅMÅNE, kjære May Lis!
Ida, din redaktør

Ta en titt på alle de vakre omslagene i serien, illustrert av Kjetil Nystuen:

Besettende og ektefølt
Bli med til etterkrigstidens Bergen og året 1949, en tid hvor det gamle og tradisjonelle blir utfordret av nye impulser. Mimre tilbake eller la deg fascinere av dine foreldres eller besteforeldres fortid!
Bergen, 1949: I Nøstegaten 43 har søstrene Erle og Nora en trygg og god oppvekst. Men da faren dør av tuberkulosen han pådro seg som krigsseiler, endres alt. Moren krever at Erle slutter på skolen for å finne seg arbeid. Skrekken er å måtte slave på sardinfabrikken fra morgen til kveld – mens drømmen er en fremtid på et av de stilfulle varehusene i byen.