Alene i New York – Andre reisebrev

Forfatteren av AlvestadElin Brend Johansen, kom nylig hjem fra et opphold i «The Big Apple». Det første reisebrevet postet vi i går, og her kommer reisebrev nummer to fra den fantastiske storbyen.

Kommer du deg gjennom kontrollpostene på flyplassen, kan du begynne å tenke på hvordan du skal komme deg inn til byen. Noen svensker fortalte meg at det billigste var å bruke en shuttle service. Selv valgte jeg det jeg opplevde som mest sikkert for å komme meg til riktig sted, og valgte taxi. Jeg måtte stå i kø i over en halv time her også. En egen vakt spurte hver enkelt hvor vi skulle og ga oss et gult skjema hvor han skrev ned en fast pris, og senere navnet på taxien vi skulle kjøre med. Du vil måtte betale et ekstra beløp oppå denne faste prisen, blant annet fordi det er bompenger for å kjøre gjennom Lincoln-tunnelen og inn i byen. Undertegnede visste ikke dette, og trodde derfor at sjåføren forsøkt å lure meg når han begynte å snakke om toll. Jeg forklarte at det ikke var det jeg var blitt enig med den andre funksjonæren om, hvorpå han hastet ut av bilen og skjelte ut vedkommende og jeg fikk beskjed om at jo, det var toll for alle. Lettere flau ble jeg sittende og høre på at de andre taxiene bak tutet i vilden sky, min sjåfør sto nemlig parkert midt i veien, mens han mumlet for seg selv: – Ja, ja, det tar den tiden det tar. Dere får bare vente. Jeg har det ikke travelt. Sånn er det med den saken.

Times Square i all sin fargeprakt

Det første inntrykket mitt av New York var ikke at dette er byen som aldri sover, men at byen lukter. Det er en blanding av eksos, røyk, duft av chillipølser og søte bakverk fra vognene som står på hvert gatehjørne, kaffe og noe litt udefinerbart som ikke gir helt positive assosiasjoner.  Det er også lyder overalt; taxier som tuter kontant, politisirener, menneskestemmer, trafikkdur og musikk.  Selv air condition-anlegget på hotellrommet bråker, men er likevel å anbefale om du bor sentralt og vil stenge ute lyder fra gaten. Hvis du sover lett, kan du få vanskeligheter med å sove i en sentralt område. Jeg bodde like ved Times Square, og hadde til tider problemer med å sove. Det beste er å be om et rom mot en bakgård og et rom høyt oppe i bygningen, da er du litt mer sikret.

For en nordmann er New York et flott sted å handle. Prisene er lave, og skal du kjøpe kosmetikk anbefaler jeg å gjøre det i byen fremfor på flyplassen. Jeg bruker for eksempel en dagkrem hvor en enkelt krukke koster 500 kroner i Norge. I USA fikk jeg både dagkrem, toner, skrubbkrem og leppepomade for 740 kroner til sammen. Du finner masse butikker på 5th og 6th avenue. Husk på at du må legge et lite beløp på prislappen som står på varene. New York har nemlig en egen byskatt som legges på prisen når du skal betale i kassen. Det gjelder for øvrig også på hotellet du bor på.

Det er lett å finne et ålreit spisested, uansett hvilket kosthold du måtte følge. Amerikanerne har strenge regler, og det er nøye oppgitt på hver meny hva hver enkelt rett inneholder. Jeg anbefaler et besøk på Magnolia Bakery, hvor de har stilige muffins. Blir du sulten under handleturen, kan du både leske strupen og slukke sulten på en smoothie fra Jamba Juice. En ostekake fra Junior’s bør også inngå i oppholdet. Sørg for å ha gode sko. Det er mulig å ta subwayen, og taxi er heller ikke så dyrt, men jeg anbefaler å gå. Da opplever du så mye mer.

Byen har et rikt utvalg av spennende steder å besøke. Mange ønsker å besøke Frihetsgudinnen, men her er køene ofte svært lange. Ta heller en tur med en av fergene, det er gratis og du får se både Frihetsgudinnen og andre landemerker. En spasertur over Brooklynbroen kan også inngå i programmet, og Times Square på kveldstid er tykt av folk, men en opplevelse.

For den litteraturinteresserte er et besøk på New York Public Library en opplevelse. Sørg også for å legge inn et besøk på The Strand, en bokhandel som har holdt det gående siden 1800-tallet. Her kan du finne mange gode kupp, men det kan lønne seg å ha en pekepinn om hva du ser etter på forhånd da butikken er stor. Skjønt, det å bare tusle rundt og snuse inn atmosfæren er også spennende. The Strand selger dessuten litteraturinspirerte suvernier som t-skjorter og kopper. Jeg anbefaler også et besøk på Barnes & Nobles i 5th Avenue. Her tilbrakte jeg nærmere 2 timer den første dagen jeg ankom New York.

New York Public Library

Ikke oppfør deg som en typisk turist. Det er ikke lurt å blafre med kart midt på gaten. Har du problemer med å finne frem, spør en pikkolo utenfor et hotell eller en av de mange politikonstablene som står på post rundt i byen. Du kan også ta en taxi, men vær klar over at det ikke er så mange egne taxiholdeplasser i byen. Du må ut i gaten og praie en på egen hånd, og det kan fort ta tid i rushtrafikken.

Hvis du har lyst til å besøke Ground Zero, anbefaler jeg å finne ut hvor det er på egen hånd. Jeg har hørt at dette er et sårt punkt for mange amerikanere, og flere misliker at dette stedet er blitt en turistattraksjon. Hold deg unna Central Park på nattestid, da skal det være helt lovløse tilstander der. På dagtid er det kun enkelte områder av parken du bør la være å gå gjennom. New York er blitt en tryggere by de siste årene, etter at det ble foretatt en voldsom opprydning og utpostert mer politi i gatene.

Brooklyn Bridge tar deg fra Manhattan til Brooklyn

Når du skal velge hotell, bruk tid på Google og sjekk ut tilbakemeldingene andre har gitt etter sine opphold. En ting du bør klargjøre er at hotellet ikke har hatt angrep av såkalte bedbugs. På enkelte av de billigere hotellene i verdensmetropolen har dette vært et stort problem, og du kan, på et slikt hotell, risikere å få både nattesøvn og opphold ødelagt om du tilbringer tid på et infisert rom. Du kan også risikere å bringe krypene med deg hjem i bagasjen til Norge, og det er ikke lett å få dem ut av huset har du først fått dem inn. Det finnes egne sider hvor du kan søke på om hotellet du vurderer å bo på har innrapporterte tilfeller av bedbugs.

Et annet tips er ikke å legge opp et veldig tett program før ankomst. Du kommer mest sannsynlig til å bli helt overveldet av alt du opplever. Men New York er vel verdt et besøk, og jeg skal definitivt tilbake igjen.