Annikki Øvergård har tatt seg tid til å samle oppskrifter på den deilige tradisjonsmaten du finner i Anna fra Røros-bøkene. I dag deler de oppskrift på rømmegrøt og fisk: deilig, enkel mat som gjør måltidet til en fest!
Mobro, onkelen til Anna fra Røros, bor i Femundsmarka det meste av året. Der livnærer han seg på jakt og fiske. Når han kommer hjem til Røros, vanker det ferskt kjøtt og fersk fisk på middagsbordet hos Anna og resten av familien.
I alle bøkene i serien om Anna vil vi ha med en oppskrift på tradisjonsmat fra distriktet. I første bok er det rømmegrøt og fisk. Hver sommer, når vi er på fjellet i traktene vi skriver fra, har vi alltid rømmegrøt og fisk minst en dag.
Det er fest i hjemmet når Anna varter opp med rømmegrøt og ørret. Og dette er festmat som ikke er vanskelig å lage.
Oppskrift på rømmegrøt og fisk
Rømmegrøt
5 dl Røros-rømme kokes i fem min (seterrømme går også bra).
1 dl hvetemel siktes i og røres inn, kraftig!
Kok videre på svak varme til fettet pipler frem. (Fettet, som i praksis er smør, kan eventuelt skummes av)
Rør inn ytterligere 1 dl hvetemel.
Spe med 5 dl melk, litt etter litt, rør godt mellom hver gang.
Smak til med salt.
(Har du dårlig tid, eller føler deg usikker på det med grøten, kjøper du ferdig rømmegrøt fra for eksempel Fjordland.)
Fisk (ca 1 kg):
Tykke skiver av ørret trekkes i lettsaltet vann til fiskekjøttet løsner fra beinet.
Tilbehør:
Sukker, kanel og kanskje en smørklatt til grøten.
Drikke:
Mange liker best rød saft. Øl, gjerne hjemmebrygget, og eventuelt dram, går også bra.
Servering:
Gjør det enkelt. Sett grøtkjelen på bordet og legg skivene med fisk på et fat. Fisken renses for skinn og ben og løftes over på grøttallerkenen.
Spises med skje. En klatt grøt og en bit fisk sammen på skjeen. Så er det bare å nyte.
Ikke bli forundret om maven blir mett før øynene.
Vel bekomme! Hilsen Annikki og Jan Erik
Anna lager rømmegrøt og fisk
Hun begynte å ordne med maten Mobro hadde hatt med. Det var som om alvoret, døden, hadde sneket seg inn i den vesle stuen. Hun fikk en intens trang til å feie den ut, i hvert fall for en stakket stund.
Onkelen hadde pakket ut av salveskene før han gikk inn til moren. Det lå flere lerretspakker på kjøkkenbenken. Hun åpnet dem og fant stykker av både reinsdyr og elg. Det var også en pakke med fersk fisk, store, fete ørreter som var kraftig røde i kjøttet.
Søndagsmat, med andre ord. Det kjentes godt å gjøre noe. La hendene leve sitt eget liv.
Hun bestemte seg for å lage rømmegrøt og servere den til fisken, som hun delte opp i passende stykker som skulle trekke i lettsaltet vann. Hun fant frem melk og rømme som hun hadde fått fra setra der naboen hadde Livros. Ovnen hadde nesten brent ut, så hun måtte fylle etter med småved og en bit never for å få fyr igjen. Hun satte to kjeler på ovnen, fylte den ene med noen øser vann og helte et par gode kopper med rømme i den andre.
Mens hun ventet på at varmen i ovnen skulle ta seg opp, forsøkte hun å lytte til det som ble sagt i kammerset, men fortsatt var det bare løsrevne ord å høre.
Les også:
Ny serie: Anna fra Røros
Sterke kvinner i gruvebyen på fjellet
Bli med til Rørosmartnan
Vinn bokpakke og signert Anna fra Røros 1!