Malin, min fjerde bokdatter

Jeg er glad i alle mine bokdøtre, Lucie fra Nattmannens datter, Celia fra Papirslottet og Hedda fra De fremmede. De står meg alle nær, for jeg kjenner dem så godt og vet hvordan de handler, tenker, føler og takler utfordringer. Malin i Tidløs er min fjerde hovedperson, og hun er den som har mest av meg i seg.

Malins «rammeverk» er likt mitt, men hun har sin egen personlighet og gjør og sier ting som jeg ikke alltid er enig i eller ville gjort selv. Det er det som er gøy med disse bokdøtrene. De springer ut fra meg, jeg gir dem bare livet, og så lever de sitt eget liv.

Malin heter Malin fordi det er litt av meg i henne, og vi deler noen bokstaver i navnene våre. Malin er også delvis oppkalt etter Malefica, heksen i tegnefilmen Tornerose. Jeg har alltid likt den filmen, og jeg skriver om både hekser og hekseanklager i Tidløs, siden Malin havner i 1500-tallet.

Malefica står i vinduet hjemme hos meg. Hun ligner ikke mye på Malin, og har lite å gjøre med Tidløs, men hun er likevel en inspirerende karakter.

Et stort og rommelig hjerte

Men Malin er ingen heks. Ikke har hun magiske krefter, ikke er hun gretten fordi hun ikke ble inkludert i prinsessens dåp, og ikke ønsker hun livet av det stakkars barnet på hennes 16-årsdag.

I stedet er Malin en helt vanlig, ganske gjennomsnittlig ung kvinne av i dag. Hun utmerker seg ikke i noe, er litt egenrådig og sta, og skal ordne opp i saker som ikke angår henne. Hun tror også hun vet bedre enn andre fordi hun ser på seg selv som mer opplyst enn menneskene rundt seg.

Men selv om Malin ikke kjenner skikker og uskrevne regler, er hun en god menneskekjenner, og hun har en sterk rettferdighetssans. Hun er hjelpsom og tar på seg mer enn hun egentlig burde. Tross alt mangler hun det meste der hun befinner seg, men det stanser henne ikke fra å gi av det hun har. Hun er en optimist som er overbevist om at det vil ordne seg, selv om hun noen ganger har mørke stunder og ikke ser enden på vanskelighetene. På godt og vondt er Malin et følelsesmenneske med et stort og rommelig hjerte.

Malin blir sett på som en engel, med guddommelige spådomsevner. At vinden like gjerne kan snu, og at veien fra den lyse siden til den mørke siden er kort, er en trussel hun må leve med.

Nærhet og tilhørighet

Er det én ting Malin har vist meg, så er det at vi har det veldig godt, vi som lever nå. Hun får brynet seg som en fremmed i en kultur hun ikke kjenner. Hun står på bar bakke, ikke bare materielt, men hun er også uten et sosialt nettverk. Det mest utfordrende for henne er å ikke kunne bruke det hun har lært i livet, for hennes kunnskaper og erfaringer er ubrukelige i den tiden hun befinner seg i. Hun må bygge opp alt fra bunnen av.

Men man trenger ikke så mange rundt seg for å føle seg trygg og oppleve gode stunder. Heldigvis finner Malin vennskap ganske tidlig, og med nærhet og tilhørighet får hun dekket de viktigste behovene før hun kan begynne å lære og utforske. Og prøve å forandre.

Ville jeg selv reist tilbake i tid om jeg kunne? Ja, helt klart, om jeg visste at jeg kunne komme hjem igjen innen rimelig tid. Til et trygt og godt demokrati med fornuftige lover og personlig frihet. Og for ikke å glemme rennende vann i springen, komfortable klær og sjokolade.

Det er fantastisk gøy å leve i fortiden gjennom Malin. Håper du vil bli med meg på reisen!

May Lis


Bok 2 i Tidløs er i salg nå! Bok 3 kommer 11. desember.