Denne gangen ble det Fredrikstad

Hei kjære leser,

Familien på Villa Solgry heter min tredje serie, og denne gangen serien er lagt til Fredrikstad. Jeg tenkte jeg skulle fortelle deg litt om valg av steder i seriene mine.

Min første serie, Solgård, la jeg til Trondheim fordi jeg hadde gått på folkehøgskole i Skogn, en times kjøretur unna, og fordi jeg var mye i Trondheim som barn.

Da jeg skulle skrive Skjærgårdsliv, føltes det naturlig å legge serien til idylliske Drøbak, byen som jeg flyttet til i 1997, og som jeg aldri flytter fra. Her har mine barn vokst opp, og her har jeg gode venner og et nettverk som betyr veldig mye for meg.

Veldig glad i Fredrikstad

Men en annen by som også ligger mitt hjerte nær, er Fredrikstad. Vi har hatt hytte ved Engelsviken siden 2008, og min mann, barna og jeg har fartet mye inn til Fredrikstad i årenes løp. Jeg er veldig glad i byen, og jeg visste, da Skjærgårdsliv gikk mot slutten, at jeg måtte skrive om Fredrikstad i min neste serie.

Fredrikstad i 1922. Foto: Carl Normann. Arkiv: Nasjonalbiblioteket
Storgata i Fredrikstad, . Utgiver: Mittet & Co AS. Arkiv: Nasjonalbiblioteket
Utsikt over Fredrikstad, ca. 1925. Utgiver: Brødrene Halvorsens kunstforlag. Arkiv: Nasjonalbiblioteket

Fantasien løp løpsk

Bildet under er tatt fra et kontor jeg leide en kort periode. Det viser elven som renner mellom bryggepromenaden i Fredrikstad og Kråkerøy på den andre siden. Her satt jeg og så ut gjennom vinduet, over på det stedet jeg har plassert Villa Solgry, og fantasien min løp løpsk.

Jeg har også denne gangen tatt meg kunstneriske friheter, slik jeg alltid gjør i bøkene mine. Jeg ser for meg Ellinor og niesen Anni komme med fergen og legge til ved brygga. Jeg ser Ellinor gripe Annis hånd, og i den andre hånden bærer hun en koffert. Begge to er spente når de går oppover mot Villa Solgry. Hvordan vil mottakelsen bli?

Ellinor skal arbeide som guvernante, men hovedgrunnen til at hun er der, er fordi hun skal finne Annis far. Hvem er han er, vet imidlertid ikke Ellinor. Hennes avdøde søster fortalte aldri det. Er det karismatiske Jakob, sjarmerende Sigve eller lunefulle Ludvig? Alle tre er brødre, og alle bærer de på en sorg over søsteren deres Dina, som forsvant for to år siden. Hva skjedde egentlig med henne? Hvorfor forsvant hun så brått?

Kanskje Ellinor og Anni kom med denne ferjen til Villa Solgry? Bildet er fra cirka 1930. Utgiver: J. H. Küenholdt A/S. Arkiv: Nasjonalbiblioteket

Jeg håper du som leser også vil undre deg over disse spørsmålene og at Familien på Villa Solgry vil fenge deg. Jeg ønsker deg en hyggelig lesestund! 😊

Beste hilsen fra Jeanette

Familien på Villa Solgry


Forbudt kjærlighet og mørke hemmeligheter på 20-tallet! Jeanette Semb er tilbake med en ny, sommerlig serie – spekket med kjærlighet, dramatikk og mysterier. Serien er på 20 bøker.


Fredrikstad, mai 1927: Da Ellinor kommer til Villa Solgry i Fredrikstad, er det ikke bare arbeidet som guvernante som lokker. Med seg har hun niesen Anni, som hun har hatt ansvar for etter søsterens tragiske død, og et brev søsteren etterlot seg. I brevet ber hun Ellinor ta seg arbeid på Villa Solgry, der hun selv hadde post som tjenestepike, i håp om å sikre Annis fremtid.