Leseluksus!

På toget mellom Stockholm og Oslo forrige helg fikk jeg plassen ved siden av en mørkkledd jente. Hun leste sitt blad, og jeg leste manus til konkurransen vår. Da hun la fra seg bladet, måtte jeg bare be om å få låne det. Hun smilte og ga med “Yourlife – nya läslyxiga magazinet”.

Jøss! Jeg bladde og leste og ble litt fascinert. Det var noe der som satte seg fast i hodet på meg, og en morgen da jeg lå våken og ventet på å stå opp hadde jeg det. Et nytt ord! LESELUKSUS! Smak på det! Når du leser det, ser det litt rart ut, men det er deilig å si det. Og enda deiligere å oppleve det.

Dette ordet skal vi fylle med innhold – du og jeg og alle våre venner som skriver og leser norske serier. Jeg spurte raskt noen få av dem om hva de legger i dette nye ordet:

Anne-Lise Boge (Morshjerte): Leseluksus er å ha tid til toppenboka på nattbordet, og vite at ingen ting forstyrrer meg i minst en time hver kveld.

Elin Brend Johansen (Alvestad): Leseluksus er å ha en hel dag til å lese gode bøker uten avbrudd – gjerne med fyr på peisen, stearinlys og uvær utenfor vinduet.

Inger Harriet Hegstad (Fiolsteinen): Nå som alt er så travelt, er det luksus å nyte stillhet, gå inn i en bok, ha kaffe i koppen og fotan høyt på sofaen.

For min egen del er leseluksus blitt tegneserier. En gang i tiden var jeg Fantomet-redaktør, og da var tegneserier jobb. Da lengtet jeg etter å få lest en hel bok en gang iblant. Nå leser jeg så mange manus og bøker i jobben, at tegneseriene har blitt luksus. Pondus, Ernie, Lucky Luke, Lille Sprint, Wulffmorgenthaler…  Jeg kunne også ramse opp gode leseopplevelser, mennesker jeg synes jeg har møtt ved å lese, bøker som er deilige i ta på og lukte på, bokhandler hvor man kan få kjøpt en kopp kakao, lukten i min barndoms skolebibliotek. Men nei, jeg vil heller søke hjelp med å fylle mitt nye ord med innhold.

Så jeg spør deg, kjære leservenn: Hva er din opplevelse av leseluksus? Skriv en kommentar her på bloggen! Vi håper å kunne samle dine og andres gode utsagn og gjøre noe morsomt av dem i en nær framtid.

Tomas
(forlagssjef i Cappelen Damm underholdning)