Den brune mannen på Sande gamle prestegård

Liker du spøkelseshistorier? Er det ikke litt ekstra spennende når du er alene hjemme og det knirker i gulv og vegger? Og føles det ikke litt ekstra kaldt i det ene rommet i huset, der katten aldri vil gå inn og hvor det av og til høres ut som om veggene sukker?

På Sande gamle prestegård skal det spøke. Selv om gården er tom for folk, knirker det i gulvplankene under tunge skritt, det høres sukk og stønn på stille netter, og øyenvitner kan fortelle om en skyggelignende mannsskikkelse i en brun kappe.

Fortvilet konfirmant

Ryktene skal ha det til at det er sogneprest Hans Daniel Hammer som går igjen. I 1812 skulle en ung mann stå til konfirmasjon. Han hadde gått for presten flere ganger, men han ble ikke funnet verdig. Kanskje han ikke kunne sitt Fader vår? Uansett var dette alvorlig for mannen, som blant annet ikke fikk gifte seg før han var konfirmert. Da han ble nektet igjen, ble han så fortvilet at han gikk og druknet seg i Sandeelva.

Den brune mannen

Dødsfallet gikk inn på sognepresten, og han fikk ikke fred selv etter sin død. I de mer enn 200 år som har gått siden, er han blitt kjent som Den brune mannen. Taktfaste skritt og stønning blir hørt, og flere har opplevd redsel når de har befunnet seg i Blåsalen eller i trappen mellom første og andre etasje. Hustruen til en tidligere sogneprest sies å ha møtt mannen i trappen. Da ble hun så redd at hun slapp fatet med ettermiddagskaffe rett ned så alt knuste. En annen som møtte Den brune mannen, var en professor fra Menighetsfakultetet. Han var en stor skeptiker, men det endret seg en natt han overnattet i prestegården. Da han la seg for kvelden, hørte han skritt over gulvet. De stanset rett ved sengen, og han mente å se en mannsskikkelse. Dette skjedde flere ganger, og til slutt forsøkte professoren å gripe tak i mannen. Men fingrene grep bare om luft.

Skumringstid

Er du som jeg, og tenker at det kanskje befinner seg mer mellom himmel og jord enn det vi kan se? I så fall kan det hende du vil ha glede av å følge Rakel på ferden i Skumringstid.

God leselyst!

Hilsen Elisabeth

Les også: 
Skumringstid kommer i mai
Les de første kapitlene i Skumringstid
Bli bedre kjent med Rakel
Elisabeths syndig gode og forførende enkle sjokoladekake