Takk for en uforglemmelig reise!

Hvis du kunne reise i tid, ville du reist fremover eller bakover? 

Det spørsmålet stilte vi da første bok i Tidløs ble lansert i 2020. Husker du hva du svarte? Nå er den 18. og siste boken i May Lis Ruus’ spektakulære og magiske romanserie i salg, og vi har fått være med på en helt unik tidsreise!

Uten lesere og forfatter – ingen bok, så her kan du lese May Lis’ takkehilsen til DEG, og vår takkehilsen til May Lis.

Hilsen til deg fra May Lis

Kjære lesere!

Vi har vært på tidreise! Tenk det! Utrolig og magisk! Jaja, neida, men det føltes veldig virkelig mens jeg skrev og når ting som ikke var planlagt skjedde. 

Malin havnet i en spennende tidsperiode. Midten av 1500-tallet betegnes som moderne tid, men det er likevel en tid der de lærde trodde på hekser og svart magi. Astrologi og skyformasjoner varslet om hendelser og ulykker. Det var en tid der kvinner kunne fly til Lyderhorns topp og danse med djevelen. En tid der Bergen ble omtalt som syndens by, som Sodoma og Gomorras fule søster. 

Gjennom Malin har vi fått se, høre, lukte og oppleve 1500-tallet på nært hold. Vi har vært der med henne. Innsett at vi ikke kan bruke mye av det vi har lært i vår moderne tid. Det hjelper ikke mye med teoretiske kunnskaper, når det som trengs er praktiske ferdigheter. 

Sammen med Malin har vi gjennomlevd en bybrann, trolldomsmistanker og lagt planer for å unngå at en pandemi skal innta riket. Vi har fått mulighet til å ta Bergen ut av Norge og bevare byen slik den var før i tiden. 

Vi har møtt vennlighet og skepsis fra høy og lav. Vi har blitt kjent med noen av den tids mest berømte mennesker, som magister Absalon Pederssøn Beyer og hustru Anne Pedersdatter, og lensherre Erik Rosenkrantz og fru Hedvig. Og vi fikk venner; en signekone, en kjøkkenpike og en slottsvakt. 

Vi har fått små gleder i form av moderne ting hjemmefra. En rosinbolle, en sjokolade og en brus fra nåtiden må ha vært mye bedre enn gull i fortiden. Vi har vært blyg i offentlig badehus, blitt dekket med igler og hatt jentefest i Håkonshallen. Og ikke minst, vi ble betatt av en årelater. 

Samtidig har vi sett hvordan 1500-tallsmennesker opplevde år 2021, og hvordan nåtidsmennesker oppfattet dem. 

Og nå vet vi hva som befant seg under gulvet i Rosenkrantztårnets fangehull. 

Malin og Filip var her i bok 10. Her er de igjen. 🙂

I begynnelsen tenkte jeg at Tidløs kunne bli på rundt tolv bøker. Så kom jeg for alvor i gang, jeg så for meg mange handlingstråder, og åpnet for muligheten for at det kunne bli en lengre serie. Men så begynte virkelig store ting å utvikle seg. En viss persons stormannsgalskap bygget opp til en stor finale. Dere som har lest alle bøkene, vet at det sto mye på spill for Malin, Filip, byens innbyggere, og ikke minst for Malins kjære, de som ikke var der hun var. 

Den finalen kunne egentlig ikke toppes med noe. Etter at det hele løste seg, kunne jeg ikke akkurat fortsette å skrive om tidsreiseferieturer for fornøyelsens skyld, heller. Så jeg føler at aldri har en historie fortjent en slutt mer enn Tidløs på bok 18. Tiden var inne til å gi historien sin mest respektable ende.

Nå er tidsreisen over. Malins nåtid, fortid og fremtid ligger i fortiden. Den er pakket mellom atten permer, og der lever den videre i nåtiden og fremtiden. Hele magien er der ennå, om man en dag vil oppleve historien om igjen. 

Selv skriver jeg på noe nytt, og jeg håper dere følger med meg på mine neste eventyr. 

Kjære lesere, tusen takk for følget! Det var fantastisk å ha dere med på tidsreise!

Beste hilsen
May Lis

Tidløs i vår gamle hage, der deler av handlingen utspiller seg. Her med damen i dammen.

Takk til May Lis for en uforglemmelig reise gjennom tid og rom!

På Allehelgensaften er den unge arkeologistudenten Malin omviser i Rosenkrantztårnet på Bergenhus festning. Ved stengetid tar hun en runde ned i den dunkle kjelleren.

I fangehullet er det mørkt og tomt. Med ett hugger en fornemmelse tak i henne. En følelse av ikke å være alene. Omrisset av en skikkelse tegner seg mot steinveggen.

Etter møtet med den kappekledde er ikke Malin lenger i sin egen tid.

Slik begynner den første boken i Tidløs, og som førsteleser av hvert manus forlaget har fått i hende, innså jeg fort at dette var en historie utenom det vanlige.

For idet unge, uredde Malin blir slynget tilbake til 1561, blir leseren med på en utrolig spennende reise – en tidsreise som byr på fascinerende innblikk i hvordan Bergen var noen tiår etter reformasjonen. Hvordan takler Malin å havne blant adelsfolk, kammerpiker, bartskjærer, signekoner, spillsyke og årelatere? Hvordan skal hun klare å komme tilbake til sin egen tid – og vil hun i det hele tatt tilbake?

Det, og mange andre spørsmål, krumspring, intriger og mysterier, utfolder seg gjennom de atten herlige bøkene i denne oppslukende serien.

Takk, kjære May Lis, for at jeg har fått være med på en helt makeløs tidsreise!

Hilsen konsulenten din, Ida Helene