En dramatisk reise mot et nytt liv

De fremmede er en historisk roman i to bind basert på faktiske hendelser, trolig den mest dramatiske hendelsen i Bergen på 1800-tallet.

Tekst: May Lis Ruus

I 1817 drar et skip full av tyske emigranter mot Amerika i håp om å få et bedre liv. I stedet utsettes de for umenneskelige prøvelser. De havner i Bergen, en by som ikke makter å ta seg av så mange nødstilte mennesker.

Handlingen er mer dramatisk enn jeg selv kunne diktet opp. Men denne historien er bygget på virkelige hendelser, og er så ufattelig at den er vanskelig å tro.

May Lis Ruus

Et nytt liv i Amerika

Unge Hedda Fischer vokser opp i Syd-Tyskland sammen med en godt sammensveiset familie. De har så de klarer seg, og alle arbeider for en av vingårdeier i distriktet. Men napoleonskrigene har tæret på menneskene i flere år, og hungersnød, høye skatter og vanstyre gjør at flere tenker på å emigrere til Amerika for å starte et nytt liv der.

I desember 1816 møter vi Hedda hjemme i landsbyen, og blir kjent med henne og familien. Under det årlige Sankt Nikolaus-opptoget treffer hun Albert, en ung mann som kjenner henne, men som hun har ikke lagt merke til før.

Ettersom vinter blir til vår, og Hedda blir bedre kjent med Albert, blir det bestemt at også familien Fischer skal reise til Amerika. De pakker de få eiendelene de har igjen, og reiser til Amsterdam. Om bord på skipet De Zee Ploeg er det mer enn 560 andre emigranter, alle med en drøm om et nytt liv.

Utvandrere

Reisen blir dramatisk. Utenfor De britiske øyer råker skipet ut for storm, og driver masteløs i Nordsjøen. Det er ikke bare sult, sykdom og naturkreftene emigrantene må kjempe mot, men også en tyrannisk, nådeløs kaptein. Omsider settes kursen mot land, mot Norge.

Storm på emigrantskip (Collection of Maggie Land Blanck)

Fremmede i et ukjent land

Når De Zee Ploeg kommer til Bergen, møter emigrantene nye vanskeligheter. De er fremmede i et ukjent land, de har ikke annet enn de skitne klærne de står og går i. Myndighetene står ovenfor en nesten uoverkommelig oppgave når de skal ta imot disse fremmede.

Torvet i Bergen seet mod Östen. Utgitt i verket «Bergens Almindinger» av Prahl, 1832-33. Arkiv: Nasjonalbiblioteket

I tillegg til å følge Hedda i hennes og de andre emigrantenes strabaser, får vi også høre hvordan Bergens myndigheter takler krisen, og vi følger den unge mannen Julius Reus og hans familie (bipersoner i bokserien Papirslottet), som har måttet flytte fra trygge, idylliske Alvøen og til Bergen, hvor de sliter for å få endene til å møtes.

Etter hvert blir emigrantenes skjebne kjent, og de får hjelp til å komme seg videre.

Nå som bok

De fremmede skrev jeg opprinnelig for Storytel, med skuespiller Lykke Kristine Moen er innleser. Nå utgis den også i bokform!

Jeg håper du vil la deg berøre av denne gripende historien som på mange måter overgår realistisk diktning.

Hilsen May Lis

LES ET UTDRAG

Vil du lese noen sider av første bok i De fremmede?

Det kan du gjøre her!

En spektakulær historie


DE FREMMEDE av May Lis Ruus har vært en stor suksess på lydbok – nå kommer historien endelig i pocket!

Det utrolige dramaet fra virkeligheten fortelles over to bøker: Første del utgis 14. oktober 2022, mens bok 2 utkommer 18. november 2022.

Historien om skipet full av tyske emigranter, som etter en dramatisk seilas havner i Bergen, er så spektakulær at den virker ufattelig! Dette blir en lesefest!