Sønnavind

Bestselgeren fra arbeidermiljøet rundt Akerselva!

Året er 1905. Elise er 18 år og arbeider på et spinneri ved Akerselva. Sammen med lillesøsteren Hilda forsørger hun familien på seks.

Moren er syk og sengeliggende, mens faren holder seg mest ved ølstuene. I etasjen under dem bor Johan, den sterkeste og kjekkeste gutten på Sagene. Han og Elise er barndomsvenner – og kjærester.

En sprengkald januardag finner Elise en liten gjenstand i snøen. Den hendelsen får dramatiske følger for hennes og Johans liv.

Sønnavind er skrevet av Frid Ingulstad.

Se lanseringsfilmen for serien:

41 kommentar(er).
 1. Mette:

  Hei,

  Har nå mottatt Sønnavind nr. 85. Ønsker å vite hvor mange bøker det blir totalt? Ser at mange lurer på dette, men får ikke svar. Det begynner å trekke ut i langdrag.

  2. mars 2017 kl 14:01
 2. Anita:

  Jeg er veldig glad i Sønnavindbøkene, gleder meg veldig på neste. Til dere som venter på slutten, la være å kjøpe flere å slutt å klag !

  7. september 2015 kl 21:08
 3. Jane:

  Hei Frid . Jeg abbonerer siden bok 2 og etter meg leser min far på 77 år. Vi gleder oss til hver nye bok å må si jeg gruer meg for at det skal ta en slutt. Vurderer å la mine barn lese serien pgså ( om de gidder) for å lære litt om hvordan det var i gamle dager, så kansje de blir litt mer takknemmelige over hva de har i dag, at det ikke er krise om mobilen er tom for strøm f.eks. Disse bøkene skulle vært en del av skolematerialet syntes jeg. Så kansje barna hadde syntes det var mer morro å lære om hvordan livet var før og alt de burde være takknemmlige for i dag. Tusen takk for flott serie sønnavind. Måtte den aldri ta slutt .

  25. juli 2015 kl 02:29
 4. Anne:

  Har hatt stor glede av å lese serier og min favorittforfatter er Frid Ingulstad , men ingen serie skulle ha mer enn toppen 50 bøker. Sønnavind var en veldig bra serie, men siden den ser ut til å være endeløs har jeg nå sluttet å kjøpe bøkene. Hadde tenkt å lese hennes nye serie Ildkorset og, men det lar jeg være – blir for drygt uansett hvor godt skrevet det er når det blir bortimot endeløst….. Kommer ikke til å lese flere serier pga dette.

  5. mai 2015 kl 17:38
 5. Edel-Tove Teige:

  Vi har nå lest bok nr. 75 av Sønnavind, men vurderer å slutte. Skal serien gå til nr. 100?
  Syntes det er alt for langt da serien skal gå så lenge.
  Frid Ingulstad skriver godt, men det går en grense.

  17. april 2015 kl 15:19
 6. Kenneth:

  Jeg elsker Sønnavind…
  Håper den blir veldig lang ,,, holder på bok nr .31 og gleder meg til fortsettelsen . Hater korte serier på 12 bøker og slik,jeg elsker å lese og vil ha mye lesestoff !
  Synes derfor ikke at bøkene kommer fort nok …:-)

  28. januar 2015 kl 08:03
 7. Britt-Janne Løvik:

  Takker for en superflott serie men jeg lurer på hvor jeg kan finne det kartet som er fremst i hver bor, skulle så gjerne hatt en forstørret utgave som et går å skrive ut, finns det?

  2. juni 2014 kl 02:43
 8. Ane Linn Ringstad:

  Hei Astrid,

  Beklager at du ikke har fått svar på spørsmålene du har stilt, her har det dessverre skjedd en glipp og vi har ikke sett spørsmålet ditt. Det har ingenting å si om det dere spør om er positivt eller negativt, alle skal få svar. 🙂

  Det er dessverre vanskelig å svare på hvor lange seriene blir, for ofte vet verken vi eller forfatter det. Forfatterne skriver på seriene samtidig som de utgis, og seriene er som regel aldri ferdigskrevet når første bok utgis.

  Anne Marie Meyer har svart at Odelsjenta ikke blir på over 50 bøker, mens Sønnavind og I krig og kjærlighet vet vi ennå ikke hvor lange blir. Vi kan dessverre heller ikke svare deg på om Sønnavind skal omfatte andre verdenskrig også.

  Vi forstår godt at du gjerne vil få svar på dette, og med en gang det er bestemt hvor lange seriene blir, går vi selvfølgelig ut med dette. 🙂

  Ha en fin dag!

  1. februar 2014 kl 10:48
 9. Anne Marie Meyer:

  Hei Astrid. Jeg skriver på de siste bøkene av Odelsjenta nå. Den blir ikke over 50 bøker. Ha en fin dag.

  24. januar 2014 kl 12:39
 10. Astrid Olufsen:

  Jeg er så ENIG med Mai som skrev, 20. jan 2014 kl. 22:46
  HVORFOR BLIR DET BARE BESVART POSITIVE REAKSJONER??? BLIR DET IKKE TATT ENSYN TIL FOLK SOM HAR BRUKT TUSENVIS AV KRONER OVER MANGE ÅR, OG HAR HATT MYE LEESEGLEDE HER, MEN SOM HAR TREKT SEG UT, FORDI MAN IKKE ENGANG KAN ANTYDE HVOR LANG EN SERIE BLIR. –

  Jeg kommenterte i et innlegg
  06. okt 2013 kl. 14:23
  «Jeg lurer på hvor mange bøker det blir av I krig og kjærlighet og Odelsjenta, blir det over 50 bøker av hver?
  Samtidig lurer jeg på Sønnavind, blir det 70 bøker eller mer?»
  Har dere tenkt at Sønnavind skal omfatte 2 verdenskrig også???

  Disse spørsmålene har jeg ikke fått noe svar på…
  HVORFOR FÅR JEG OG MANGE ANDRE IKKE SVAR PÅ SPØRSMÅLENE VI STILLER DERE???

  Jeg har også sluttet å abonere på disse bøkerne.

  23. januar 2014 kl 19:07
 11. May:

  HVORFOR BLIR DET BARE BESVART POSITIVE REAKSJONER??? BLIR DET IKKE TATT ENSYN TIL FOLK SOM HAR BRUKT TUSENVIS AV KRONER OVER MANGE ÅR, OG HAR HATT MYE LEESEGLEDE HER, MEN SOM HAR TREKT SEG UT, FORDI MAN IKKE ENGANG KAN ANTYDE HVOR LANG EN SERIE BLIR. DET ER DERFOR JEG VELGER Å IKKE BLI ABONENT.

  20. januar 2014 kl 22:46
 12. May:

  Kjøpte forrige bok, for å se om det kunne være interresant å fortsette å lese serien igjen. Er snart et år siden jeg leste serien sist. Leste ikke hele boken!!!!. Synes absolutt forfatteren burde komme med en antydning om hvor mange bøker d blir i serien.

  29. desember 2013 kl 14:05
 13. Ane Linn Ringstad:

  Hei Olga! Sønnavind startet i 2005. Hyggelig å høre at du fortsatt gleder deg like mye til hver bok. Ha en fin dag! 🙂

  28. november 2013 kl 10:19
 14. olga karoline jenssen:

  syns det er bra at Sønnav holder på fortsatt , det skjer jo stadig no i den fam . sitter og lurer på når begynte den egentlig ? var det 2003 eller husker jeg feil . gleder meg like my e til hver bok . VH. Olga

  26. november 2013 kl 13:39
 15. Gina:

  Hvor mange bøker blir det i serien?

  7. oktober 2013 kl 21:31
 16. Mimi:

  Jeg har kun kommet til nummer 30 i serien av Sønnavind. For å være helt ærlig hadde jeg ikke tenkt å lese den i det hele tatt, men siden min mor og søster – som har fulgt serien fra bok 1 – anbefalte meg på det sterkeste å lese, gjorde jeg det, hvilket jeg er glad for nå, er blitt helt hektet! Jeg er glad serien ikke er avsluttet ennå, for da har jeg mange bøker å glede meg over. Sønnavind er helt klart en av de beste seriene på markedet spør dere meg!!!

  15. mai 2013 kl 20:42
 17. Synnøve:

  Hei !
  Etter å ha lest 61 bøker av Sønnavind, sier jeg takk for meg, dette virker jo som et evighetsprosjekt .
  Andre jeg kjenner, slutta tidligere, men trodde at jeg skulle få med slutten, men der tok jeg feil.
  Mvh Synnøve

  17. april 2013 kl 17:13
 18. Gøril:

  Synes Sønnavind var en fin serie «lenge», men etter å ha ventet på en avsluttende bok i de 20 siste bøkene har jeg gått lei. Takker for følge !!
  Kvier meg for å starte på en ny bokserie i «frykt» for at den heller ikke har en ende !!

  Nok er nok…

  2. april 2013 kl 22:51
 19. Jeg forstår ikke all denne irritasjonen over at serien fortsetter?! Dette er jo en fantastisk serie, og jeg gleder meg alltid til neste bok! Slutt da vel, og lese flere bøker! Det er vel ikke slik at dere har en «syk» glede av å ødelegge for andre?? Vi er mange som koser oss! Føler meg faktisk som en av familien, det har jeg aldri opplevet før!
  HÅPER Å KUNNE VÆRE MED PÅ NESTE VANDRING, T DEN BLIR ANNONSERT VIA EN AV BØKENE!

  22. februar 2013 kl 10:51
 20. May:

  Synes det burde komme en antydning på hvor mange bøker det er planlagt å bli. Siden det fremdeles skrives på denne serien vil det vel bli ganske mange bøker til. Forfatteren burde komme med en kommentar på denne siden synes jeg. Alle de jeg har snakket med har samme mening om at serien burde bli avlsuttes nå. Leser forfatteren disse kommentarene? Vil også tilføye slik at det ikke bare blir kritikk at jeg har stor respekt for forfatteren Frid Ingulstad. Hun skriver meget godt, men …. denne uthalingen av denne serien blir for dumt. Jeg har sluttet å lese den. Ser bare i butikken på bøkene som kommer ut om det er siste eller nest siste. Kommer til å kjøpe de to.

  18. februar 2013 kl 10:49
 21. NorskeSerier:

  Hei Olaug Åse. Frid skriver fortsatt på serien, så vi vet ennå ikke hvor lang den blir. Bok 59 er nå i salg.

  17. februar 2013 kl 11:06
 22. olaug åse:

  kor mange bøker er att av Sønnavind ?

  16. februar 2013 kl 11:57
 23. Unni:

  Jeg leser flere serier, blant annet Sønnavind. En kjempefin serie. Gleder meg til hver nye bok og syntes ikke serien har blitt for lang. Til dere som klager på dette; slutt å lese den da vel. Takk til Frid Ingulstad for en mange gode lesestunder. Håper det vil ta enda en stund før du avslutter serien:)

  15. februar 2013 kl 21:51
 24. Elin:

  Vi er flere damer i vår lille bygd som leser denne serien. Dessverre er det sånn at den gode historien og forfatterens flotte fremstilling blir overskygget av irritasjon over at serien ikke ser ut til å ta slutt. Når man diskuterer andre serier i vår bokring er det en positiv tone, og innholdet blir diskutert på en god måte. Så snart sønnavind kommer opp til diskusjon står man bare tilbake med en diskusjon om hvor lenge det blir til den avsluttes, hvor mye gjentagelse vi mener det er blitt og alt det fine serien har tatt opp blir overskygget av det. Ingen ønsker å lese bortimot 50 bøker for så å stoppe nærmest i protest. Vi leser alle videre i ren forargelse og er like fortvilet hver gang det kommer en ny bok som ikke er den siste. Stopp mens leken er god, Frid!

  15. februar 2013 kl 15:37
 25. Alicja:

  Hilsen fra polske!

  13. februar 2013 kl 02:04
 26. May:

  Nok en gang en fin serie og enig med Janita. Jeg har nå sluttet å lese serien etter anmodning fra Gisle. Holder for meg å lese bakerst i boken for å se om det er siste eller nest siste bok. Da hadde jeg kjøpt den.

  4. februar 2013 kl 18:00
 27. Janita:

  Liker Sønnavind veldig godt, men syntes også den bør avslutte. Ikke får man noen formeining hos forfatter om hvor mange bøker hun planlegger heller, høres mest ut til at hun fortsetter kun og skrive pga tilhengere som f.eks Gisle.
  Jeg synes det er for dumt å be oss om og slutte og kjøpe bøkene hvis vi er lei. Har da brukt over 4000,- på serien til nå, og da ønsker jeg og være med til slutt, men det er ikke dermed sagt at jeg ønsker at det skal være en skrivekonkuranse om og ha den serien med mest bøker i, det synes jeg blir for dumt.
  Tenker på en tidliger kommentar om» jippi, denne serien kommer til å slå Jordmoren med sine 66. bøker» 🙁

  Synd og ødelegge en så fin serie, med å aldri avslutte den 🙂 Men jeg står han av og leser fortsatt.

  2. desember 2012 kl 17:56
 28. Tove Fredriksen:

  Har fulgt med på denne serien og var med på vandring på Sagene i strålende solskinn og over 800 fremmøtte, en fantastisk dag med likesinnede. Jeg elsker området hvor handlingen utspiller seg, min eldste datter bor i strøket og jeg har gått tur med barnebarna på 6 og 8 mang en gang i området og fortalt fra bøkene, de elsker å høre hva mormor forteller, om hvor vanskelig det var å leve rett og slett i samme strøket hvor de selv vokser opp nå, og jeg elsker å høre hva fantastiske Frid forteller oss gjennom bøkene sine, en strålende serie, stå på videre Frid:o)

  12. oktober 2012 kl 11:37
 29. Sigrid Lunde:

  Hei, Frid!
  50 bøker, 5 millioner trykte! Jeg synes jo selv at jeg får arbeidet unna (i ny og ne), men når jeg ser hva du gjør, blir jeg helt lam. Jeg ristet bare på hodet den tiden du hadde to populære serier gående, samtidig. Jeg er og forblir en av dine største beundrere. – – Vi skal lytte til leserne våre, også når de i beste mening har noen kritiske bemerkninger. Og likevel: Stå på!

  4. oktober 2012 kl 02:52
 30. grethe eliassen:

  jeg er enig med serien bør avslutte ,blir mye oppigjen mas.den er snart uintresant for min del.

  30. september 2012 kl 14:40
 31. May:

  Javel Gisle. Hvis det er det som er rådet, så får jeg og flere med meg følge det da!!! Synes også Sønnavind er en flott serie og at Frid Ingulstad er en FLOTT forfatter. Jeg unner henne all mulig lykke til. Jeg bare sa min mening om at jeg synes serien trekker litt for myE ut i langdrag.

  18. september 2012 kl 09:39
 32. Gisle:

  Hvis dere er så lei av denne serien, så er det bare å slutte å lese den? Sønnavind er av de beste seriene på markedet spør dere meg, sist søndag var det et flott oppslag i VG om Frid Ingulstad; Sønnavind passerer 5 millioner i opplag! Hun er den mestselgende forfatteren om dagen.
  I forhold til andre serieforfattere, kommer også Frid med utgivelser ofter nå en tidligere. Hurra for det!

  Stå på Frid – ingen skildrer og forteller Norges og Oslos historie som deg! Og det er jo masse som skjer her til lands i årene Elise og familien lever i.

  15. september 2012 kl 23:50
 33. May:

  Hei. Takker for en god serie, men… synes nå at episoder bare gjentar seg i en eller annen form. Bør absolutt avsluttes. Vet om ganske mange som antyder at de vil slutte å kjøpe denne serien om den ikke avsluttes snart.

  14. september 2012 kl 13:12
 34. Bjørg Larsen Rygh:

  Hei Astrid!.
  Så fint at du er så observant, du kjenner sikker historien bedre enn de fleste!
  Vi er så glad for at du så dette, og Frid er heldig som har lesere som deg!
  Vi skal skjerpe oss!
  Beste hilsen Bjørg.

  29. mai 2012 kl 09:43
 35. Astrid Olufsen:

  Hei!
  Er det noen som har fått med seg at det er noen feil i bok nr. 52 i Sønnavind?
  Side 7. Personer i Sønnavind:
  Det står at Torunn er kjæresten til Peder, men hun er jo kjærest/gift med Evert.
  Side 141:
  Her ser det ut som Bendik er sønn til Hilda og Ole Gabriel, det er jo feil, han er jo sønn til Kristian og Sylvia.
  Side 206-207:
  Her står det at herr og fru Stenersen bor i 2 etg. hos Kristian og Sylvia, men det er herr og fru Simson som bor der.
  Jeg håper at disse feilene blir rettes opp i neste bøker.

  26. mai 2012 kl 16:46
 36. Solfrid:

  Sønnavind er en bra serie,Men nå bør den avsluttes!!!!!!!

  18. mai 2012 kl 20:03
 37. Anna:

  Hei, jeg bare lurer på hvilke områder serien er lagt til? Er det bare Oslo og Bastøy, eller er det også byer rundt i Østfold/Vestfold?

  5. april 2012 kl 23:05
 38. Birgitt Bakke-Eidså:

  Har lest de første 49 bøkene, og lurer på når nr. 50 kommer.
  Dessuten håper jeg å få vite om neste vandring i tide.
  Videoen om en tidligere vandring er bra. Men det hadde vært fint om det hadde vært kommentarer til så man visste hvilke hus Elise bodde i.
  Mvh
  Birgitt

  3. januar 2012 kl 21:38
 39. Eli Egskar:

  Jeg gleder meg alltid til en ny Sønnavind-bok kommer ut. det føles stusslig når den er utlest og det er lenge til neste kommer. Men det blir ikke set samme om jeg samler opp og leser seriene sammenhengende. Må ha den tiden til å lure på hva som kommer og gjøre meg mine tanker på hva jeg ville ha skrevet.

  16. juni 2011 kl 00:17
 40. Norunn K. Bakken:

  Hei!
  Jeg har fulgt Sønnavind fra første bok, det er alltid spennende å få ny bok i posten, kan nesten ikke legge den ifra meg før den er utlest. Etter jeg er ferdig er det to til som låner bøkene! Jeg lurer på hvor mange bøker det blir i serien?
  Mvh Norunn

  15. mai 2011 kl 09:12

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg om serien